Fijnstof in de keuken
Je krijgt behoorlijk wat fijnstof binnen achter je fornuis
Dat fijnstof ongezond is en vooral voorkomt in industriegebieden, havens en in het verkeer, is gekend. Onderzoek uit Nederland heeft er nu op gewezen dat de hoeveelheid fijnstof die in onze eigen keuken, bij het braden en wokken bijvoorbeeld, vrijkomt, ook niet gering is.
Nederlands onderzoek van TNO, de organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met onder andere universiteit Utrecht, heeft de baklucht in verschillende Nederlandse keukens onderzocht. In de baklucht bevonden zich deeltjes kleiner dan 1 µm die een bijdrage vormen aan PM2,5 dat ook wel bekend staat als fijnstof.
Verschillende Nederlanders werden 5 dagen uitgerust met een rugzakje met daarin draagbare sensoren die elke minuut de concentratie ultrafijnstof maten en een GPS op basis waarvan de locatie en activiteit kon achterhaald worden. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de concentratie fijnstof enkele uren na het koken veel hoger kan zijn dan de concentratie die buiten gemeten wordt.
Bakken en braden brengt dus niet alleen vervelende geurtjes maar ook schadelijke deeltjes met zich mee.
In het algemeen blijkt het braden van vlees en het wokken van groenten de meeste fijnstof te veroorzaken. En dat fijnstof schadelijk kan zijn voor de gezondheid hebben al meerdere onderzoeken eerder uitgewezen. Blootstelling kan vooral schadelijk zijn voor de longen, het hart en de bloedvaten, maar fijnstof kan ook irritatie van oog, neus en keel veroorzaken.
De onderzoekers wijzen daarom op het belang van een goed afzuigsysteem tijdens het koken. Bij het kopen van een dampkap laten we onze keuze sneller leiden door het design dan door de goede werking, en dat is dus een slecht idee. Om kookluchtjes en verontreiniging af te zuigen, is een capaciteit van minimaal 300 m3/uur nodig, geven de onderzoekers nog mee. En koken op inductie zou ook gezonder zijn, aangezien je zo verbrandingsgassen uitsluit die koken op gas wel veroorzaken.
Het onderzoek.
(Februari 2017)
Reacties: