Home / Nieuws / ...

 

Medicijnen en prijzen
Farmaceuten blijken goochelaars met geld en zijn goed in het bedotten van de controlerende overheidsinstanties, zo blijkt weer eens uit een paar artikelen hieronder.


Farmaceut Pfizer krijgt recordboete vanwege hoge medicijnprijzen 
Pfizer heeft in het Verenigd Koninkrijk een boete gekregen van omgerekend 99 miljoen euro, omdat het Amerikaanse farmaconcern onredelijk hoge prijzen vroeg voor een middel tegen epilepsie. 
Het gaat om de grootste geldstraf die de Britse toezichthouder CMA ooit heeft uitgedeeld.
De prijzen voor het medicijn phenytoin sodium gingen in september 2012 opeens tot 2.600 procent omhoog, nadat Pfizer de distributierechten overdroeg aan het kleinere Flynn Pharma.
Dat Britse bedrijf moet een boete van dik 6 miljoen euro betalen in verband met de zaak. Volgens onderzoek van CMA hebben de uitzonderlijke prijsverhogingen de Britse belastingbetalers tientallen miljoenen euro's gekost.
Bron: ANP


Scholieren maken peperduur medicijn voor twee dollar na
Australische scholieren hebben het medicijn Daraprim in hun schoollaboratorium nagemaakt. Over het medicijn ontstond vorig jaar ophef nadat fabrikant Turing Farmaceuticals de prijs in één keer verhoogde van 13,50 naar 750 US-dollar per tablet. De scholieren produceerden het medicijn tegen een kostprijs van 2 US-dollar. 
Naar de maatstaven van de Amerikaanse fabrikant, zouden de tabletten van de scholieren van Sydney Grammar 110.000 US-dollar waard zijn, zo schrijft watoday.com.au. Het zou overigens erg lastig zijn om de Australische pillen in de Verenigde Staten te verkopen, omdat Turing Farmaceuticals daaraan zou moeten meewerken of er zou een compleet nieuwe trial moeten worden uitgevoerd. In Australië kosten vijftig tabletten van 25 milligram Daraprim 12,99 Australische dollars.
De scholieren werden begeleid door onderzoekers van de universiteit van Sydney en werkten samen met het Open Source Malaria consortium, daardoor konden wetenschappers over de hele wereld meekijken en meedenken. Dit deden ze om de onredelijkheid van het monopolie op het medicijn te benadrukken. Turing Farmaceuticals kocht het medicijn Daraprim in september 2015 en verhoogde toen prompt de prijs met 5000 procent. Het medicijn is al 63 jaar oud en er rust geen patent meer op, maar wordt niet door andere bedrijven geproduceerd. Daraprim wordt gebruikt tegen malaria, toxoplasmose en andere parasitaire ziekten die gevaarlijk kunnen zijn voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderd afweersysteem, zoals patiënten met hiv of kanker.
Bron: Medisch Contact


Ineffectieve kankermedicatie blijft te koop
Kankermedicijnen die in post-marketingstudies het leven van kankerpatiënten niet blijken te verlengen, blijven voor hoge prijzen op de markt beschikbaar. Dat concluderen Tracy Rupp en Diana Zuckerman van de National Center for Health Research, Washington, in JAMA Internal Medicine. 
Uit een eerder onderzoeksartikel in JAMA blijkt dat een deel van de kankermedicijnen die zijn goedgekeurd door de geneesmiddelenautoriteit FDA in de periode 2008-2012, het leven van kankerpatiënten niet significant verlengt; het gaat hierbij om 18 van de 54 middelen die zijn onderzocht in post-marketingstudies. Deze middelen zijn destijds op basis van surrogaateindpunten, zoals tumorafname of progressievrije overleving, goedgekeurd. 
Rupp en Zuckerman hebben nu de invloed van deze achttien medicijnen op de kwaliteit van leven van kankerpatiënten onderzocht. Acht van de achttien middelen blijken de kwaliteit van leven te verslechteren of niet significant te verbeteren. Bij vier is er sprake van wisselende resultaten. Daarnaast variëren de kosten tussen de 20.000 en 170.000 dollar, waarbij het duurste medicijn, cabozantinib, de kwaliteit van leven verslechtert. 
Rupp en Zuckerman besluiten hun artikel met de opmerking dat het zeer beperkt terugtrekken van ineffectieve kankermedicijnen bijdraagt aan de snel stijgende kosten van de huidige kankerzorg. In een commentaar van de JAMA-redactie worden verschillende suggesties gedaan om het proces van markttoelating van kankermedicijnen te verbeteren. Zo zouden post-marketingstudies zowel de totale overleving als de kwaliteit van leven moeten onderzoeken. 
De studie. doi: 10.1001/jamainternmed.2016.7761 
Bron: Medisch Contact
(December 2016)


 

Printen

 

 

Reacties: