Onkruidverdelger gevonden in bier
In maar liefst 14 populaire Duitse bieren heeft men glyfosaat gevonden. Dat is een pesticide dat onder meer wordt gebruikt om onkruid te verdelgen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de stof “mogelijk kankerverwekkend”.
Het resultaat kwam aan het licht na een onderzoek door een milieu-instituut uit München. Daarbij werden de veertien meest geconsumeerde bieren in Duitsland getest op het pesticide glyfosaat. Daaruit bleek dat in alle geteste bieren een veel te hoog aandeel van het pesticide aanwezig was. “En dat hoor noch thuis in het bier, noch in ons lichaam”, klinkt het bij de onderzoekers. Volgens hen komt de stof waarschijnlijk via het graan in het bier.
Duizend liter bier
De gevonden hoeveelheden zaten in sommige gevallen tot 300 keer boven de legale toegelaten grens. Die grens wordt bepaald op basis van drinkwater. En hoewel er voor bier geen afgesproken grens bestaat, lijkt het resultaat wel onrustwekkend. Want Duitsers drinken namelijk een gemiddelde van 107 liter bier per jaar.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de stof “mogelijk kankerverwekkend”, al wordt dat genuanceerd door het Duitse federale instituut voor Risicobeoordelingen. Zij zien geen gevaar voor de gezondheid. Bij hen klinkt het dat een volwassene ongeveer 1.000 liter bier per dag moet drinken om een gevaarlijke hoeveelheid glyfosaat binnen te krijgen.
Milieu
Intussen heeft het onderzoeksinstituut een actie opgestart, waarbij de klanten rechtstreeks contact kunnen opnemen met de bierfabrikanten om meer informatie te verkrijgen.
Het gaat om volgende bieren: Hasseröder Pils, Jever Pils, Warsteiner Piuls, Radeberger Pilsner, Veltins Pilsener, Oettinger Pils, König Pislener, Krombacher Pils, Edringer Weissbier, Paulaner Weissbier, Bitburger Pils, Beck’s Pils, Franziskaner Weissbier, Augustiner Helles.
Glyfosaat is wereldwijd een van de meest gebruikte onkruidverdelgers, maar staat ook al heel lang ter discussie. Zo zou de stof heel schadelijk zijn voor het milieu. In Duitsland mag de onkruidverdelger vanaf maart alleen nog maar gebruikt worden in de landbouw. Komende zomer beslist Europa of het product al dan niet helemaal wordt verboden.
Het Nieuwsblad.be Het artikel.
(Februari 2016)
Reacties:
Om te voorkomen dat in alle voeding mogelijk kankerverwekkende resten van de wereldwijd meest gebruikte onkruidverdelger in Europa gevonden worden is het nu tijd om actie te nemen, want binnen enige weken neemt Brussel hierover een beslissing. Dit is uw laatste kans om dit tegen te houden. Doe nu mee en teken voor deze noodoproep aan Eurocommissaris voor Gezondheid, Vytenis Andriukaitis. Hier heeft u de mogelijkheid.
Hier
vindt u een paar studies over glyfosaat.