Ook voedselketen heeft volgens Europol last van namaak
Fraudeurs hebben het op alles gemunt waar geld mee verdiend is. Onder meer de fabrikanten van noodgeneratoren, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen ondervinden hinder door namaakartikelen. In een uitgebreid rapport over namaak waarschuwt Europol, het samenwerkingsverband van politiediensten, ook voor fraude met voedingslabels. De populariteit van het label en de hogere prijzen voor biologische producten trekken fraudeurs aan, aldus het rapport. Europol verwacht dat met andere populaire labels, zoals fair trade, ook meer gefraudeerd gaat worden.
De waarde van biologische voedingsproductie wordt in Europa geschat op 17 miljard euro. Frauduleus gebruik van het biolabel kan, indien het op grote schaal gebeurt, enorme winsten opleveren. De populariteit en hogere prijzen van biologische voedingswaren maken van het label een doelwit van de georganiseerde misdaad. Zo kwam de Italiaanse politie drie firma’s op het spoor die niet alleen 10 miljoen euro BTW ontdoken hadden maar ook meer dan 700 ton voeding frauduleus als bio gelabeld hadden. Volgens de multinationale onderzoeksorganisatie Europol rapporteert de voedingsindustrie een toenemend aantal gevallen van fraude met bio.
Hetzelfde verhaal gaat op voor het fair trade label. Steeds meer consumenten zijn bereid om ethisch correcte prijzen voor producten te betalen en vertrouwen daarvoor op het fair trade label. Maar het label kan eenvoudig nagemaakt worden en aangebracht worden op producten waarvan de productiemethode de hogere winkelprijs helemaal niet rechtvaardigt. Europol houdt er rekening mee dat het misbruik van labels zoals fair trade in de toekomst nog zal toenemen. Italië heeft een kwalijke reputatie vanwege voedingsfraude door de maffia, onder andere de Camorra in Napels. Zij foefelen met herkomstaanduidingen, vervalsen labels of zelfs voedingswaren. Gangbare ham wordt in de markt gezet als duurdere Parmaham, plantaardige oliën worden aangelengd, enz.
Het mandaat van Europol is uitgebreid zodat de organisatie ook probeert toe te zien op voedselfraude. Een gezamenlijke operatie met INTERPOL bracht aan het licht dat dit soort fraude wijdverspreid is. Rond de jaarwisseling werd 2.500 ton voedingsartikelen in beslag genomen bij de operatie ‘Opson’. Even risicovol voor de voedingsketen is dat ook chemische gewasbeschermingsmiddelen nagemaakt worden. De politie van Hamburg legde de import bloot van de giftige stof nicotinesulfaat en het niet in Europa toegelaten pesticide daminozid. Bijna 20 ton van de toegelaten meststof kalkcyanamide bleek in werkelijkheid het dodelijke nicotinesulfaat. Het werd verkocht in Duitsland, Nederland en Polen.
Bron: VILT.be
(Mei 2015)
Reacties: