Home / Nieuws / ...

 

Patiënten in ziekenhuis niet mondig
Er is in ziekenhuizen weinig ruimte voor mondige en kritische patiënten. Kritisch meedenkende patiënten moeten bovendien opletten dat ze niet worden weggezet als lastig en veeleisend en daardoor een tekort aan zorg krijgen. Dat stelt het Rathenau Instituut in het rapport ‘Sterke verhalen uit het ziekenhuis’.
Volgens het Rathenau Instituut staat in het ziekenhuis het medisch perspectief van de zorgprofessionals centraal. Dat gaat uit van de autonomie van de professionals en van de standaards en richtlijnen waarin weinig ruimte is voor een actieve bijdrage van de patiënt. Ook als mensen in het dagelijks leven mondige personen zijn, voelen ze zich vaak onmondig in het ziekenhuis. Dat komt volgens het instituut door de organisatie van zorg en door de houding van sommige zorgprofessionals. Patiënten voelen zich slecht geïnformeerd over procedures, diagnoses en behandelingen. Ook ervaren ze dat artsen en verpleegkundigen weinig tijd en empathie hebben voor emoties. Ook stelt het instituut dat klagende patiënten soms worden genegeerd door zorgverleners.
Het Rathenau Instituut verzamelde van juni 2012 tot juni 2013 via de website www.patientenwetenbeter.nl verhalen die werden geanalyseerd door onderzoekers van het LevensverhalenLab Universiteit Twente. Volgens de opstellers van het rapport maken ziekenhuizen te weinig gebruik van de ervaringen van patiënten, terwijl patiëntverhalen meer bijdragen aan goede zorg dan kwantitatieve enquêtes of klachtenformulieren. Het instituut raadt ziekenhuizen dan ook aan patiëntverhalen systematisch in te zetten voor het verbeteren van de zorg.
Medisch contact (Maart 2014)

 

 



Printen

 

 

Reacties: