Home / Nieuws / ...

 

Bloeddruk op 30e al gekoppeld aan kransslagaderverkalking
Mensen die als jongvolwassene al een hoge bloeddruk ontwikkelen hebben op oudere leeftijd gemiddeld ernstigere verkalking van de coronairvaten. Dat blijkt uit een studie die mensen van 18-30 jaar prospectief gedurende 25 jaar volgde (JAMA. 2014;311:490-7). 
Vanaf 1985 verzamelde de CARDIA-studie in 4 grote Amerikaanse steden gedurende 25 jaar medische gegevens van 5115 deelnemers die bij de start van het onderzoek tussen de 18 en 30 jaar oud waren. Van het grootste deel van deze mensen was op minstens 3 tijdspunten de bloeddruk gemeten. Norrina Allen van Northwestern University (Chicago) en collegae bepaalden van al deze personen over deze periode het verloop van het gemiddelde van de systolische en diastolische bloeddruk. Ze deelden op basis daarvan iedereen in 5 groepen in op basis van of de bloeddruk op jongvolwassen leeftijd laag, gemiddeld of hoog was, en of die wel of niet gedurende de studie toenam.
Bij 3442 deelnemers maten de onderzoekers na 25 jaar deelname met een CT-scanner de mate van verkalking van de kransslagaders. Deze werd uitgedrukt in gemeten Houndsfield-units (HU), een maat voor radiodensiteit. Het is bekend dat kransslagaders met een score boven de 100 HU verkalkt zijn en dus risico geven op hart- en vaatziekten.
De gemiddelde verkalking na 25 jaar verschilde significant tussen de groepen. Van slechts 4% van de mensen met een constante, lage bloeddruk kwam de mate van verkalking boven de 100 HU uit, in tegenstelling tot ruim 24% van de deelnemers met een initieel verhoogde en gedurende de jaren toenemende bloeddruk. De auteurs zien hun resultaten dan ook als een nieuwe bevestiging dat de ontwikkeling die de bloeddruk tussen de 3e en 6e decade doormaakt al inzicht kan geven in het latere cardiovasculaire risicoprofiel van een individu.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:C2058
(Maart 2014)

 

 

Printen

 

 

Reacties: