Home / Nieuws / ...

 

Etiketten niet duidelijk over zoetstoffen
Fabrikanten die op etiketten de zoetstof stevia vermelden, verdoezelen vaak dat er ook nog andere synthetische zoetstoffen in het product zitten. 
Dat meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.
Het zoetmiddel komt van de steviaplant en wordt verwerkt in onder meer chocolade, jam en bakproducten. Fabrikanten suggereren volgens de bond dat stevia zorgt voor de zoete smaak. Maar omdat de stof vaak een wat bittere smaak heeft, stoppen ze daarnaast andere zoetstoffen of zelfs gewone suiker in het product.
Zo bevat cola met stevia van Albert Heijn wel minder calorieën dan gewone cola, maar zitten er nog steeds 74 kilocalorieën in een glas terwijl lightcola geen calorieën bevat.
De Consumentenbond wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) optreedt tegen fabrikanten die de regels overtreden en duidelijke kaders stelt om misleiding tegen te gaan.
In een reactie laat de autoriteit weten dat het nog maar de vraag is of er strengere regels en controles komen. ''Op dit moment zijn er voor ons voldoende handvatten om te handhaven'', aldus een woordvoerster donderdag. ''Het gaat hier om een kwestie die niet te maken heeft met de voedselveiligheid.'' Begin volgend jaar zal de NVWA de onderzoeksresultaten vergelijken met de Europese richtlijnen.
Foodwatch had al eerder vastgesteld dat in Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts slechts 3% stevia zit en 97% is maltodextrine, een goedkoop en zoet vulmiddel gemaakt van zetmeel. Maar die laatste informatie staan niet in de ingrediëntenlijst! (December 2013)




Printen

 

 

Reacties: