Home / Nieuws / ...

 

Dieet zwangere bepalend voor obesitasgevoeligheid baby
Zwangere en zogende moeders die te vet en te zoet eten lijken hun baby's gevoelig te maken voor obesitas. Dat stelt promovendus Stefano Guidotti. Hij acht verder onderzoek naar mechanismen die de regulatie van de energiebalans beďnvloeden nodig. 
In dit onderzoek blijken hoogactieve muizen ongevoelig te zijn voor het ontwikkelen van obesitas wanneer ze op volwassen leeftijd worden blootgesteld aan een dieet met een zo hoog vet- en suikergehalte dat ‘normale’ muizen er obesitas van krijgen.Maar wanneer hun moeders ook waren blootgesteld aan een hoog vet/suikerdieet toen zij zwanger van hen waren en hen zoogden, bleek deze resistentie tegen dieet-geďnduceerde obesitas bij hoogactieve muizen zich niet te manifesteren. 
Obesitasgevoeligheid
De ombuiging bij hyperactieve muizen van obesitasresistentie naar obesitasgevoeligheid en de daarbij behorende stoornissen, veroorzaakt door het dieet van hun moeders rondom hun geboorte, is waarschijnlijk het gevolg van recombinatie van obesitas veroorzakende eigenschappen die de kans krijgen opnieuw tot expressie te komen door epigenetische veranderingen tijdens de foetale ontwikkeling. 
Metabole stoornissen
Soortgelijke mechanismen zouden volgens de promovendus een rol kunnen spelen in onze maatschappij, waar overgewicht, obesitas en daarmee gepaard gaande metabole stoornissen in toenemende mate voorkomen. Waarschijnlijk spelen beschikbaarheid van te veel lekker en ongezond eten en te weinig lichaamsbeweging hierbij een rol. 
Onderzoek naar de mechanismen die betrokken zijn bij regulatie van onze energiebalans is dan ook van groot belang, aangezien dit ook inzicht kan geven in het ontstaan van stoornissen hierin. Verder beschrijft Guidotti in zijn proefschrift de validatie van ‘de dubbelgelabeldwatermethode’ in muizen en mensen. Deze methode is uitermate geschikt om metabole snelheid te bepalen onder vrij-levende condities.
Promotie
Stefano Guidottiis is gepromoveerd op het proefschrift The fire of life. Applications and implicationsaan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij de vakgroep Neuroendocrinology van het Centre for Behaviour and Neurosciences en bij het Centrum voor Isotopenonderzoek.Zijn/haar promotores zijn prof.dr. [naam]. Guidotti heeft farmacie gestudeerd aan de universiteit van Camerino, Italië. Sinds 1 oktober 2013 werkt hij als onderzoeker bij de Pediatrics groep aan de University of California San Diego.
Bron: UMCG (Oktober 2013)




Printen

 

 

Reacties: