Luchtvervuiling uitlokkende factor voor atriumfibrilleren
Blootstelling aan luchtvervuiling kan een directe aanleiding zijn voor het ontstaan van
atriumfibrilleren. Dat melden onderzoekers op basis van een studie met patiënten met een inwendige cardioverter-defibrillator (ICD) in Journal of the American College of Cardiology
(2013; epub 19
juni).
Mark Link (Tufts University School of Medicine, Boston) en collega’s bestudeerden het verband tussen de hoeveelheid luchtvervuiling en het ontstaan van atriumfibrilleren. Zij maakten hierbij gebruik van hartpatiënten met een tweekamer-ICD die allen binnen 50 kilometer van een luchtkwaliteitmeetstation in Boston woonden. Zo monitorden zij 176 patiënten gedurende gemiddeld 1,9 jaar continu op het voorkomen van atriumfibrilleren, en koppelden zij deze data aan gegevens over de mate van luchtvervuiling.
Tijdens de follow-up kwamen 328 episoden van atriumfibrilleren voor bij 49 patiënten. De onderzoekers vergeleken de hoeveelheid luchtvervuiling in de uren voorafgaand aan atriumfibrilleren met de vervuiling tijdens controleperiodes.
Wanneer zij keken naar een periode van 24 uur voorafgaand aan de periode met atriumfibrilleren, zagen de auteurs positieve, maar statistisch niet-significante verbanden tussen de hoeveelheid fijnstof en het ontstaan van boezemfibrilleren. Sterkere, wél significante associaties kwamen naar voren bij het kijken naar kortere periodes. Bij een periode van 2 uur nam bijvoorbeeld het risico op atriumfibrilleren toe met 26% (95%-BI: 8-47) voor elke 6 µg/m3 toename aan fijnstofdeeltjes.
Luchtvervuiling kan het ontstaan van atriumfibrilleren uitlokken, concluderen Link et al. Zij merken daarbij op dat het zorgelijk is dat het verband is waargenomen bij waarden die ruim onder de maximale waarden voor luchtvervuiling liggen, en dat in steden met meer luchtvervuiling dan in het relatief schone Boston de risico’s op atriumfibrilleren mogelijk groter zijn.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1829 (Augustus 2013)
Reacties: