Home / Nieuws / ...

 

Gezonder met minder kaas en vlees
Vrouwen, die vlees, kaas en melkproducten vervangen door plantaardige voedingsmiddelen, krijgen minder verzadigd vet binnen, terwijl de ijzerinname niet afneemt. Ook leveren ze een bijdrage aan een beter milieu: er is minder grond nodig voor de voedselproductie. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM samen met Wageningen UR en RU Groningen. 
De onderzoekers schatten met modellen wat de gevolgen zijn voor de inname van verzadigd vet en ijzer wanneer jonge vrouwen vlees, kaas en melkproducten gedeeltelijk of geheel zouden vervangen door geschikte plantaardige voedingsmiddelen. Ze gebruikten daarvoor de gegevens van de Voedselconsumptiepeiling 2003 van het RIVM, met gegevens over de voedselpatronen van vrouwen tussen de 19 en 30 jaar. Vlees, kaas en melkproducten vormen de belangrijkste bron van verzadigd vet in de Nederlandse voeding. Vlees is ook een belangrijke bron van ijzer en andere micronutriënten. In de doorgerekende scenario’s werd het geconsumeerde vlees bij een warme maaltijd vervangen door peulvruchten en plantaardige vegetarische producten; koemelk(desserts) werden vervangen door melk(desserts) op plantenbasis. Verder gingen de onderzoekers er van uit dat de vrouwen minder of geen vleeswaren en kaas meer op brood zouden eten, maar plantaardige vervangers zoals jam, pindakaas, appelstroop en hagelslag.
Er werd een populatie gekozen van jonge vrouwen omdat zij een risicogroep vormen voor een te lage ijzerinname. Gedeeltelijke (30%) en gehele (100%) vervanging van vlees- en zuivelconsumptie laat geen daling van het ijzer zien; het ijzergehalte stijgt zelfs licht. De verzadigd vet consumptie neemt af met gemiddeld 8 procent bij het gedeeltelijk vervangen en met 30% bij het geheel vervangen van vlees, kaas en melkproducten. Een te hoge verzadigd vet consumptie verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Tenslotte bleek uit de berekeningen dat het verbruik van grond dat nodig is voor de voedselproductie bij gedeeltelijk vervangen van vlees en zuivel met 16% afnam en bij het geheel vervangen zelfs met ongeveer 50%.
De onderzoekers concluderen op basis van deze scenarioberekeningen dat vlees, kaas en melkproducten goed vervangen kunnen worden door plantaardige voedingsmiddelen. Dat leidt tot minder verzadigd vetinname, heeft bij de gekozen plantaardige vervangers geen negatieve gevolgen voor ijzergehalte en levert een bijdrage aan een beter milieu.
Referentie
Replacement of meat and dairy by plant-derived foods: estimated effects on land use, iron and SFA intakes in young Dutch adult females. 
Temme EH, van der Voet H, Thissen JT, Verkaik-Kloosterman J, van Donkersgoed G, Nonhebel S. 
Public Health Nutr. 2013 [Epub ahead of print]  (April 2013)

Printen

 

 

Reacties: