Motilium is een dodelijke placebo en moet uit de
handel
Luc Hondeghem Farmacoloog gastprofessor emeritus aan de KU Leuven en zelfstandig farmacoloog, roept het Belgische ministerie op tot een verbod op antibraakmedicijnen als Domperidon, Motilium en Touristil. Het Belgische geneesmiddelenagentschap FAGG noemt hij 'nalatig'. 'Dit is Russische roulette.'
Deze uitspraken doet de hoogleraar in het Belgisch blad De Morgen. Deze week zijn de
anti-braakmiddelen in het nieuws gekomen nadat bekend is geworden dat er in recente jaren diverse sterfgevallen zijn geweest die in verband zouden staan met het anti-braakmiddel Domperidon. Hondeghem stelt in De Morgen dat het middel jaarlijks aan tweehonderd mensen het leven kost.
De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA is een onderzoek naar de anti-braakmiddelen begonnen.
Verbod
Hondeghem roept de Belgische minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) op om Motilium en andere medicijnen met de actieve stof Domperidone meteen van de markt te halen. 'Een geneesmiddel dat kan leiden tot de dood is een zonde tegen het eerste gebod van de geneeskunde: 'U zult de patiënt niet schaden'.' Eerder deze week hebben twee Canadeze wetenschappers in het blad Journal of Cardiovascular Pharmacology ook geadviseerd het middel te verbieden.
FAGG
Het Federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) heeft nu aanbevolen om Motilium enkel op voorschrift te verkopen. Dat vindt Hondeghem een te kleine stap. 'Met of zonder voorschrift: er is geen enkele plaats voor een placebo met dodelijke nevenverschijnselen.' Naast het verbod op de middelen vraagt de hoogleraar de minister om een doorlichting van de FAGG.
Doktersvoorschrift
In Nederland zijn middelen met de stof Domperidone vrij verkrijgbaar bij apotheken. Miriam Sturkenboom, hoogleraar farmacie aan de Erasmus MC, heeft woensdag in EenVandaag laten weten voorstander te zijn van voorschrift op medicijn. Zij ziet een verbod voorlopig niet zitten omdat er mensen zijn die baat hebben bij dit middelen. Zij vindt dat de baten en de risico's goed tegen elkaar moeten worden afgewogen.
Placebo
De hoogleraar vindt Domperidon een 'dodelijke placebo'. Bij een normale concentratie van 30 milligram, of drie pilletjes per dag, doet het middel volgens hem niets. 'Het is een placebo, zij het een placebo die wél het hart belast. Zeker bij verhoogde concentraties. Het verstoort het hartritme, waardoor het hart kan stilvallen met pompen en kan leiden tot plotse dood.'
Vete
De Morgen vraagt Hondeghem of hij het middel van de markt wil halen vanwege een vete die hij zou hebben met de fabrikant. Dat ontkent Hondeghem.
Bron: De Morgen (Maart 2013)
Reacties: