Home / Nieuws / ...

 

Pleisterkartel in Nederlandse farmaciebedrijven
Farmaciebedrijven Janssen-Cilag en Sandoz hebben mogelijk een kartel gevormd met fentanylpleisters. Janssen-Cilag zou tussen juli 2005 en december 2006 maandelijks geld hebben betaald aan Sandoz om de introductie van goedkopere pijnstillende pleisters tegen te houden. 
Dit heeft EU-mededingingscommissaris Joaquín Almunia gisteren bekendgemaakt, zo schrijft het Financieele Dagblad. Door de afspraak om niet met elkaar te concurreren hebben zij Nederlandse patiënten de toegang tot een goedkopere pijnstiller onthouden, zei Almunia. 
De Europese Commissie heeft niets bekendgemaakt over de betaalde bedragen of hoeveel prijsvoordeel de bedrijven hebben gehad. 
Verzorgingsstaat
De Europese Commissie wil onnodige vertragingen bij de introductie van generieke medicijnen voorkomen. Wanneer de voorlopige conclusies over de prijsafspraken kloppen hebben de farmaceuten zich verrijkt aan de Nederlandse verzorgingsstaat en het zorgverzekeringsstelsel. Beide bedrijven kunnen een boete krijgen van tien procent van hun wereldwijde omzet.
Verdedigen
De moederbedrijven Johnson & Johnson van Janssen-Cilag en Novartis van Sandoz zijn op de hoogte gesteld en hebben nu de gelegenheid om zich te verdedigen.
Bron: Het Financieele Dagblad
(Maart 2013)


Printen

 

 

Reacties: