Home / Nieuws / ...

 

Biologisch niet logisch?

Hieronder een reactie van EKO Plaza op een artikel in de Telegraaf.

Ingezonden brief: Biologisch niet logisch?

Geachte redactie.

Het voedingsbastion uit Wageningen heeft bij monde van de voorzitter weer eens de aanval geopend op de biologische landbouw. De biologische sector kan de wereld niet voeden en het is helemaal niet gezonder. Wat bezielt de voedingstechnologen om zoveel consumenten niet serieus te nemen?

De biologische sector produceert producten zo puur mogelijk en maakt daarbij zo min mogelijk gebruik van toevoegingen. Geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, zeer voorzichtig met geneesmiddelen, geen geur-, kleur- en smaakstoffen en niet knutselen met grondstoffen door middel van genetische manipulatie. Pure biologische producten die prima verteerbaar zijn voor ons lichaam zijn het resultaat.

De reguliere voedingsindustrie zit hier niet op te wachten en zij zijn de echte werkgevers van het bastion in Wageningen. Zij zijn juist druk bezig met het creëren van toegevoegde waarde. Het eten moet vooral makkelijk en verleidelijk worden voor de consument. Het eten moet sneller, beter houdbaar, mooi op kleur, lekkerder, overal verkrijgbaar en vooral met veel winst geproduceerd en verwerkt. Het knutselen aan producten is tot kunst verheven en het gevolg is dat ons eten vol zit met stoffen die lichaamsvreemd zijn. De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar om ons heen, de mensen zijn te zwaar en de gezondheidskosten rijzen de pan uit.

De biologische sector kan de wereld niet voeden is het tweede kritiekpunt. Vooralsnog is deze vraag niet aan ons gesteld. Momenteel is een kleine 2% van de omzet in levensmiddelen in het westen biologisch. Jaarlijks groeit de biologische sector wereldwijd flink door en dat kunnen de biologische producenten goed bijhouden. Biologische consumenten eten minder vlees en hebben dus ook veel minder grond nodig. Veel produceren is niet de oplossing in onze ogen. De juiste dingen eten en daar produceren waar de klant zit, lijkt veel effectiever. Biologische boeren blijken het ook nog eens erg goed te doen in extreme omstandigheden. Biologische grond houdt het vocht veel beter vast en haalt hogere producties in droge gebieden. Zo zijn er vele voorbeelden te vinden van creatieve biologische bedrijven in de derde wereld met een uitstekende productie.

Wageningen heeft sinds de tweede wereldoorlog wel gewerkt aan het voeden van de wereld en had dit ook als opdracht meegekregen vanuit de overheid. We hebben in de tussentijd boterbergen, graanhopen, vleesoverschotten en suikerbergen gehad. Het heeft het hongerprobleem helaas niet opgelost.

Voor het eerst in de geschiedenis zijn er zelfs meer mensen te dik dan te dun. Overgewicht is een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid en er zijn steeds meer signalen dat het niet komt door te veel eten, maar door wat we eten. De voedingstechnologen mogen zichzelf dit aanrekenen en moeten zich afvragen of de vele onderzoeken op proefdieren wel de juiste uitkomsten geven.

Het pleidooi van de voorzitter om nog intensiever te gaan produceren komt ons vreemd over. We bewandelen deze weg nu 60 jaar en het resultaat is dat de helft van de mensen te dik is en ziek dreigt te worden of al is, terwijl de andere helft honger leidt. Daarnaast zijn er vele hectares oerwoud gekapt en woestijnen ontstaan om voedsel te verbouwen voor de varkens, kippen en koeien in het Westen. Voor elke hectare landbouwgrond in Nederland liggen er namelijk ook 7 in de derde wereld. Grond die men niet kan gebruiken voor de lokale consument.

Wordt het niet eens tijd voor een universiteit die zich werkelijk gaat bezighouden met gezond en veilig voedsel voor iedereen?

EkoPlaza is van mening dat er dan heel andere keuzes gemaakt moeten worden. Low input landbouw dus geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen, dichtbij produceren en zo puur mogelijk. Dit is bovendien goed voor de kwaliteit van ons grondwater en dat zal onze kroonprins plezieren want die weet bij uitstek hoe belastend de reguliere industrie hier is.

Minder bewerkingen en toevoegingen en een dieet met minder vlees. Het zou zo maar kunnen dat er dan genoeg is voor iedereen.

Met vriendelijke groet, EkoPlaza, Erik Does, Algemeen Directeur

(Februari 2013)


Printen

 

 

Reacties: