Minder Bisphenol-A in België
Peuterbestek, flesjes en fopspenen zonder bisphenol-A
In heel België mag geen enkele babyfles, fopspeen of plastic peuterbestek meer te vinden zijn waar bisphenol-A in is verwerkt. De wet voorziet immers dat bisphenol-A vanaf 1 januari 2013 volledig verboden is in alle producten waar kinderen, jonger dan 3 jaar, mee in contact komen.
Bisphenol-A (BPA) wordt verwerkt in flessendoppen, broodtrommels, plastic flessen, bekertjes en allerlei verpakkingen. Om meteen de omvang van de stof te omschrijven: uit onderzoek blijkt dat 99 procent van de consumenten bisphenol-A in de urine heeft. Vroeger werd de stof als groeihormoon voor vee gebruikt. Het lijkt op het vrouwelijk hormoon en het zou schadelijke effecten hebben op de menselijke gezondheid. Hoe schadelijk weet niemand en wetenschappers mogen het er dan wel over eens zijn dat er risico’s aan verbonden zijn, hoe groot die risico’s zijn, weet niemand.
Het gebruik van bisphenol-A is al langer bron van discussie. Minister van Volksgezondheid Onkelinx heeft, in navolging van Europa trouwens, besloten dat je met kleine kinderen gewoon géén risico mag nemen. Zij heeft bisphenol-A vanaf 1 januari 2013 in alle producten voor kinderen, jonger dan 3 jaar, verboden. Dus ook niet langer in papflesjes, fopspeentjes, peuterbordjes, plastic bekertjes of drankverpakkingen voor kleine kinderen.
Volgens sommigen gaat die maatregel niet ver genoeg en zou bisphenol – net zoals in Canada – als een giftige stof moeten gebrandmerkt worden en verboden worden in alle producten. De maatregel om bisphenol-A te weren, is in België echter beperkt tot de eerder genoemde producten. Al hebben de meeste grootwarenhuizen bijvoorbeeld al besloten om hun kassa’s niet langer te voorzien van ticketrollen met
bisphenol-A.
Producenten die hun hele productielijn hebben aangepast, vrezen echter dat er minder controle zal zijn op producten van concurrenten uit het Verre Oosten waar nog altijd plastic babyproducten met bisphenol-A worden geproduceerd en die kennelijk weinig gehinderd worden om in Europa hun waar aan de man te brengen.
Nederland heeft recent, als een van de laatste Europese landen, eindelijk het EU-verbod op BPA in babyflessen overgenomen. De Nederlandse deskundigen zijn daar niet gelukkig mee. Zij vinden dat de maatregel eigenlijk te laat komt en dat de Nederlandse overheid op zijn minst de strengere Belgische regels had moeten aannemen. Die gelden immers niet alleen voor babyflesjes, maar voor alle materiaal waar een kind onder de drie jaar mee geconfronteerd wordt.
(Januari 2013)
Reacties: