Plastic vervuilt mosselen
GENTSE ONDERZOEKERS VINDEN MICRODEELTJES IN MOSSELWEEFSEL
Mosselen in de Noordzee bevatten één plasticdeeltje per gram vlees. Ze nemen het op uit het zeewater, dat sterk vervuild is door plastics uit cosmetica, synthetische kleren en verpakkingsafval.
‘Microplastics', minuscule stukjes plastic, zijn een relatief nieuwe vorm van vervuiling. Ze worden in alle zeeën ter wereld waargenomen. Alles wijst erop dat schaaldieren, vissen en mensen veel van die plastics uit het zeewater binnenkrijgen, al was tot nog toe niet duidelijk hoe diep de vervuiling doordrong.
De universiteit van Gent heeft nu wetenschappelijk aangetoond dat mosselen uit de Noordzee tot in hun weefsel de plastic deeltjes vasthouden. Gemiddeld één stukje per gram mosselvlees. ‘Per portie mosselen, die ongeveer driehonderd gram mosselvlees bevat, krijg je dus driehonderd stukjes plastic binnen', zegt professor Colin Janssen, de milieutoxicoloog die het onderzoek leidde.
Wat die stukjes plastic precies aanrichten in een menselijk lichaam, is niet bekend. Wel is uit ander onderzoek gebleken dat uiterst kleine plasticdeeltjes in de menselijke bloedstroom kunnen raken en zelfs via de placenta kunnen worden doorgegeven.
De
volledige studie.
De Standaard (kdo) (Augustus 2012)
Reacties: