Home / Nieuws / ...

 

Tabakslobbyisten hebben bloed aan hun handen
'De tabakslobby wil per se dat kinderen gaan roken, want ze moeten de dode rokers vervangen', dat zegt longarts Pauline Dekker in Nieuwsuur. 'Waarom wordt er gelobbyd voor een dodelijk product? Deze mensen hebben bloed aan hun handen'.
Dekker reageert daarmee op het voorstel van de PvdA om lobbyen inzichtelijker te maken. 'Voor alle andere sectoren is het inzichtelijk maken goed. Als het om tabak gaat, moeten de ministers net als in Finland helemaal geen lobbyisten ontvangen.' 

Invloed tabakslobby
Toenmalig staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager veranderde in 2009 na intensieve druk van de tabakslobby het Nederlandse standpunt over de invoering van minimumprijzen voor tabak binnen Europa. Het parlement was daarvan niet op de hoogte. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer, meldt het Nederlands Dagblad. In 2008 en 2009 vonden minimaal negen gesprekken tussen de tabakslobby en de Nederlandse onderhandelingsdelegatie plaatst.
Minister Schippers, door velen minister van tabak genoemd, ontkende eerder gesprekken te hebben gevoerd met de tabakslobby. 'Wij weten dat haar ambtenaren dat wel deden', zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester.
Uit onze bestudering van de onderhandelingsdossiers is naar voren gekomen dat verschillende factoren invloed kunnen uitoefenen op de onderhandelingen. Een voorbeeld daarvan is de tabaksbranche tijdens de onderhandeling over de richtlijn tabaksaccijnzen.
Tussen september 2008 en april 2009 pleitte een tabaksfabrikant er minimaal negen keer bij de Nederlandse onderhandelaars voor om een neutraal standpunt over minimumprijzen voor sigaretten in te nemen. Ook vond er in maart 2009 een gesprek plaats tussen de staatssecretaris van Financiën en vertegenwoordigers van deze fabrikant.
Nederland was aanvankelijk net als de Europese Commissie en de juridische dienst van de Raad van de EU tegen minimumprijzen voor sigaretten, omdat dit tegen de interne marktregels ingaat en resulteert in concurrentievervalsing doordat het duurdere sigaretten beschermt. In maart 2009 veranderde Nederland zijn standpunt van sceptisch naar neutraal.
Uit onderzoek is verder gebleken dat de tabaksbranche toegang heeft tot informatie over de posities van de verschillende lidstaten en de vertrouwelijke uitkomsten van lopende onderhandelingen. De informatiepositie en beïnvloedingsmogelijkheden van (delen van) de tabaksbranche is daarmee beter dan die van het Nederlandse parlement, omdat die geen inzicht heeft in posities van andere landen.”
Destijds was Jan Kees de Jager (CDA) staatssecretaris van Financiën, Is hij gezwicht voor de lobby? Jan Kees ontkent. Twee prominente CDA’ers en partijgenoten van De Jager werkten voor de industrie: demissionair minister van Defensie Hans Hillen was lobbyist voor British American Tobacco. Elco Brinkman, voorzitter in de Eerste Kamer voor het CDA, liet zich betalen door Philip Morris. (Juni 2012) 

Printen

 

 

Reacties:

 

U en ik maar denken dat politici verkozen worden om de belangen van de burgers te dienen. Ook nu blijkt weer dat niets minder waar is, de politiek is alleen maar met zichzelf bezig.