Strikte regels weerhouden tieners van drinken
Tieners drinken minder alcohol als hun ouders strikte regels hanteren en dat effect houdt aan tot op jongvolwassen leeftijd. Dat schrijven Suzanne Mares en collega’s (Radboud Universiteit Nijmegen) in
Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Om de invloed van ouderlijke regels op het alcoholgebruik van adolescente kinderen na te gaan, volgden de auteurs vanaf 2002 6 jaar lang 428 gezinnen met een tiener van 13 of 15 jaar oud. De adolescentie is belangrijk omdat het ouderlijk gezag in die periode afneemt en tieners meer alcohol gaan drinken. Na een bezoek bij aanvang van de studie, stuurden de auteurs de families elk jaar een vragenlijst waarbij de jongeren op een schaal van 1 tot 5 aangaven hoe streng hun ouders alcoholregels hanteerden. Ook rapporteerden ze, net als hun vader en moeder, het aantal glazen alcohol dat zij per dag dronken.
Zowel de jongeren van 13 als die van 15 dronken elk jaar meer, tot 11 ŕ 13 glazen per week op 18-jarige leeftijd. Het alcoholgebruik aan het begin van de testperiode en de toename ervan waren minder bij tieners die strenge regels opgelegd kregen. Jongeren met een laagopgeleide vader dronken meer en de sterkste stijging van drankgebruik was te zien onder tieners die op zichzelf gingen wonen of wier ouders veel dronken. Ouders hanteerden regels steeds minder streng, maar desondanks bleven regels een belangrijke factor in het beperken van alcoholgebruik, ook als de tieners niet meer thuis woonden of ouder dan 16 waren. Blijf streng en voorkom zo overmatig drinken, is dan ook het advies.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1258
(Mei 2012)
Reacties: