Ziekenhuizen
en artsen declareren een miljard te veel
Tussen 2006 en 2008 is 1 miljard euro teveel gedeclareerd door de keuze voor onnodig dure DBC’s en het onterecht indienen van meerdere DBC’s per patiënt. Dat becijfert de Volkskrant op basis van het proefschrift van CZ-medewerker en econome Fleur Hasaart.
Hasaart promoveert op 4 november aan de Universiteit van Maastricht op onderzoek waarover Medisch Contact eerder deze week al berichtte. Ze vond in sommige ziekenhuizen bewijzen voor upcoding, oftewel het kiezen voor een duurdere DBC dan noodzakelijk, en overdeclaratie, oftewel het indienen van meerdere, overlappende DBC’s voor één patiënt.
De Orde van Medisch Specialisten (OMS) schrijft op haar website dat destijds fouten konden worden gemaakt als gevolg van het ingewikkelde en complexe DBC systeem. 'Eerder onderzoek heeft aangetoond dat er variatie bestaat in de registratie van declarabele dbc’s tussen artsen en ziekenhuizen. Deze variatie was mogelijk binnen de toentertijd bestaande registratieregels. De registratieregels zijn de afgelopen jaren met medewerking van medisch specialisten gestroomlijnd en geüniformeerd. Vanaf 2012 wordt wederom een nieuwe en verbeterde systematiek ingevoerd met nieuwe geüniformeerde registratieregels. Declaraties worden gevalideerd door het ziekenhuis en gecontroleerd door de zorgverzekeraar. Van de zorgverzekeraars heeft de OMS geen signaal ontvangen dat er momenteel massaal foutief wordt geregistreerd en gedeclareerd.
De controle van declaraties door zorgverzekeraars ziet Hasaart als een uitdaging, blijkt uit haar Linked In-profiel: ‘Het combineren van de wetenschappelijke en de praktijkwereld door middel van incompany onderzoek doen om zo de inkoop van zorg te kunnen verbeteren.’
Eind vorige maand werd bekend dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de Ommelander Ziekenhuis Groep uit Winschoten een boete oplegt van € 500.000. Uit onderzoek, dat in 2008 begon blijkt dat het ziekenhuis op de spoedeisende hulp ten onrechte klinische in plaats van poliklinische DBC’s opende.
Gesjoemel met DBC’s aangetoond
Ziekenhuizen en specialisten gaan niet altijd even zuiver om met DBC-declaraties. Er worden duurdere behandelingen voorgeschreven dan strikt noodzakelijk is en er worden ten onrechte meerdere DBC’s per patiënt gedeclareerd.
Dat meldt Research Magazine in een artikel naar aanleiding van het promotieonderzoek van Fleur Hasaart, die werkzaam is bij CZ en zich daar onder meer bezighoudt met de opzet van een expertisecentrum ten behoeve van zorginkoop. Hasaart onderzocht of het DBC-systeem een groei in de ziekenhuisproductie in het B-segment uitlokt (het geliberaliseerde segment met vrije prijzen). Bij tien aandoeningen bleek in het eerste jaar na de introductie de groei 8 procent hoger dan vergelijkbare aandoeningen in het A-segment.
Hasaart ontdekte bovendien dat artsen in bepaalde ziekenhuizen zich meer dan in andere ziekenhuizen bezighouden met ‘upcoding’, dat wil zeggen dat ze kiezen voor een duurdere DBC dan medisch gezien noodzakelijk is. Namen van ziekenhuizen wil de promovenda echter niet noemen. Ze spreekt van een trend op macroniveau die de kosten van de gezondheidszorg opdrijft. Behalve voor upcoding vond Hasaart ook bewijs voor overdeclaratie, waarbij ten onrechte meerdere DBC’s per patiënt worden gedeclareerd. Ook dit komt in sommige ziekenhuizen meer voor dan in andere.
In 2012 wordt het nieuwe DBC-systeem DOT (DBC’s Op weg naar Transparantie) ingevoerd. Hasaart betwijfelt of het systeem werkelijk transparanter wordt.
Bron: Medisch contact
(November 2011)
Reacties:
Red.: Als je geen bonuscultuur kent werkt dubbel factureren net zo goed om ons allemaal te benadelen en voor de gek te houden. De overheid kijkt toe, doet niets en de ziektenkostenpremies zullen voor iedereen gewoon flink verhoogd worden.