Home / Nieuws / ...

 

Is gesponsord onderzoek nog betrouwbaar?
Stichting Wakker Dier dient een klacht in tegen de WUR (Wageningen University & Research Centre) bij de Reclame Code Commissie. Deze universiteit heeft namelijk een persbericht verstuurd naar aanleiding van een onderzoek waarin zij concluderen dat melk goed is tegen hart- en vaatziekten. Dat is misleiding en feitelijk onjuist, want melkvet is juist slecht voor het hart, zegt Wakker Dier. Nu blijkt dat het onderzoek van Universiteit Wageningen betaald is door de melkindustrie. Is gesponsord wetenschappelijk onderzoek te vertrouwen? Of is het veredeld reclame maken? En wat zijn de consequenties voor onze volksgezondheid?
Voedingsexpert professor doctor Martijn Katan maakt zich ernstige zorgen over de vercommercialisering van de wetenschap. Deze zorg wordt door Wakker Dier gedeeld met betrekking tot de voedingsindustrie.
Steekproef
Wakker Dier hield een steekproef onder recent gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken waarin positieve gezondheidseffecten van vlees, zuivel en eieren worden geclaimd. Uit de steekproef, waarin vijfentwintig publicaties werden onderzocht, blijkt dat de helft financiering kreeg van de sector.
Bij vier van de vijfentwintig onderzoeken hadden de onderzoekers directe persoonlijke banden met de sector. In negen van de onderzoeken was sprake van een discutabele beperkte onderzoeksopzet en vijf maal werd door het onderzoeksinstituut een persbericht uitgebracht met dubieuze en niet onderbouwde gezondheidsclaims. Volgens Wakker Dier nemen de media deze persberichten vaak over zonder te vermelden dat het om een betaalt onderzoek gaat of zonder enige kanttekening te plaatsen met betrekking tot gezondheidsclaims. Dit kan volgens de stichting leiden tot onaanvaardbare gezondheidsrisico's.
Het onderzoek van de stichting naar de verstrengeling van voedingsindustrie en wetenschap vindt u hier. (September 2011) 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: