Home / Nieuws / ...

 

BMJ vernietigend over WHO
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar deuren te veel gesloten gehouden tijdens de grieppandemie.
Dit is een van de conclusies uit een onderzoek dat British Medical Journal deed samen met een bureau voor onderzoeksjournalistiek. De openheid was hard nodig, want onderzoekers op sleutelposities werden betaald door farmaceutische bedrijven, die goed boerden bij de voorgestelde maatregelen. Deze belangenverstrengeling is nooit openlijk bekendgemaakt door de WHO. Mensen die ernaar vroegen werden behandeld als bedenkers van conspiracy theories. 
Al tien jaar voordat in juni 2009 de griepgolf als pandemie werd erkend, adviseerden experts regeringen over een op handen staande epidemie. Heden ten dage hebben regeringen grote voorraden inmiddels nutteloze oseltamivir (Tamiflu) en zanamivir (Relenza) gekocht en proberen ze onder vaccincontracten uit te komen. 
Ook de naam van de bekende Nederlandse influenzadeskundige Ab Osterhaus wordt regelmatig genoemd door de onderzoekers, onder meer als lid van de European Scientific Working Group on Influenza en tegelijk zichtbaar in marketing materiaal van Roche en betrokken bij het oseltamivir-onderzoek. Osterhaus geeft in een reactie aan nooit een geheim te hebben gemaakt van zijn werk bij de industrie. 
Naast de invloed op de WHO blijken ook de registratieautoriteiten niet onomstreden. Deskundigen maakten zich zorgen om de veiligheid en het gebrek aan werkzaamheid van oseltamivir en zanamivir, maar vonden geen luisterend oor. Vanwege de dreiging van een pandemie, gingen de registratieautoriteiten FDA en de EMA overstag en registreerden de virale remmers. 
Het aantal slachtoffers van de grieppandemie mag dan meevallen, de auteurs besluiten dat de grootste slachtoffers van griep de geloofwaardigheid van de WHO en het geloof in het internationale gezondheidszorgsysteem zijn.
Zie ook: BMJ 2010;340:c2912: WHO and the pandemic flu "conspiracies"
Medisch Contact, Heleen Croonen
(Juni 2010)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis