Home / Nieuws / ...

 

Antisociaal gedrag al vroeg aanwezig
Worden gewelddadige kinderen ook gewelddadige volwassenen? Promovenda Joni Reef onderzocht op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van Erasmus MC de lange-termijngevolgen van gedragsproblemen in de kindertijd. Op vrijdag 21 mei 2010 promoveerde zij op het onderzoek. 
Maatschappelijke gevolgen
Veel kinderen kampen met ingrijpend probleemgedrag. Gedurende de kindertijd zorgt het probleemgedrag vaak voor spanningen in het gezin, moeilijkheden met vriendschappen, weinig zelfrespect en slechte schoolprestaties. Langdurig probleemgedrag heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het individu zelf, maar kent ook maatschappelijke gevolgen zoals schooluitval, werkloosheid en hoge onkosten door geestelijke gezondheidszorg en optreden van politie en justitie. 
Risicovol 
Om dit te voorkomen, moeten kinderen met risicovol gedrag vroegtijdig in speciale preventie programma's opgenomen worden. Reef: "22% van de kinderen die problemen hadden, hebben die in volwassenheid nog steeds. Angstige of depressieve kinderen hebben een tweemaal zo hoge kans op angstige en depressieve problemen in volwassenheid."
Agressief
Bij nader onderzoek naar antisociaal gedrag bleek dat er vooral een verschil is tussen ongehoorzame en driftige kinderen (reactief) en kinderen die liegen, vandalistisch zijn en stelen (proactief).De eerste groep is vaak als reactie antisociaal, en niet uit eigen beweging. Deze kinderen hebben minder kans op agressief gedrag in volwassenheid, maar zullen eerder angstig of depressief zijn. Proactief antisociale kinderen zijn niet als reactie, maar uit eigen beweging antisociaal. Vooral deze kinderen lopen kans om als volwassene te ontsporen. 
Herhaald
De basis voor het onderzoek van Reef is gelegd in 1983. Toen kregen de ouders van meer dan 2000 kinderen in de leeftijd van vier tot zestien jaar een vragenlijst over het gedrag van hun kind. Vervolgens werd het onderzoek bij deze groep kinderen op verschillende leeftijden herhaald.
(Mei 2010)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis