Home / Nieuws / ...

 

Cervelaat en leverworst vol slecht vet
Cervelaat en leverworst zitten boordevol slecht vet en zijn bovendien erg zout. Dit blijkt uit een vleeswarentest van de Gezondgids.
De Gezondgids, een uitgave van de Consumentenbond, onderzocht het zoutgehalte en slecht (verzadigd) vet in elf merken leverworst en elf merken cervelaat. Uit de resultaten blijkt dat deze meest gegeten vleeswaren zo veel zout en verzadigd vet bevatten dat je die beter niet elke dag kunt eten. Vooral met het verzadigd vet is het volgens de test 'droevig gesteld'. Bijna alle merken leverworst en cervelaat scoren slecht op dit punt. Alleen Aldi's Hofstee De Drie Eiken is nog redelijk, zegt de Gezondgids.
Mager
Bij leverworst lopen de gehaltes uiteen van 1,5 gram (Hofstee De Drie Eiken) tot 2,9 gram verzadigd vet (Kips leverworst) per twee plakjes. De cervelaat van de Weight Watchers en van Linera bevatten het minste slechte vet, maar dit zijn ook 'magere' producten.
De andere merken bevatten ''erg veel verzadigd vet''. Volgens de test spant de cervelaat van Plus de kroon met 4,5 gram vet per twee plakjes. Volgens het Voedingscentrum zou er maximaal 1,2 gram vet in mogen zitten.
Zout
Ook het zoutgehalte komt niet best uit de test. Bij leverworst valt het nog mee; deze worstsoort is minder zout dan cervelaat. Zeven van de elf merken scoren goed en vier redelijk. De hoeveelheid zout zit tussen de 0,47 gram (Kroon) en 0,68 gram (Chira van de Lidl).
De cervelaatworsten bevatten echter veel zout, met uitzondering van Linera en Weight Watchers. Volgens de test zijn de twee huismerken cervelaat van AH heel zout, met 1,05 gram per twee plakjes, net als Twinner. 
'Dat is ongeveer even zout als een halve zak chips'', concludeert de Gezondgids. Gemiddeld zou een volwassene niet meer dan 6 gram zout per dag binnen moeten krijgen.
ANP (November 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis