Home / Nieuws / ...

 

Klimaatverandering verloopt veel sneller dan gedacht
Onder voortzetting van de huidige hoge uitstoot van broeikasgassen is het rond 2050 waarschijnlijk al zo’n 4 graden warmer, zegt het Britse KNMI. Boven de Noordpool zal dit dan oplopen tot 15 graden. 
Een nieuwe studie, uitgevoerd door het gezaghebbende Hadley Centre, onderdeel van het Britse Met Office, bevestigt eerdere publicaties die stellen dat klimaatverandering sneller verloopt dat de ‘slechtste scenario’s’ uit het laatste grote VN-klimaatrapport, van het IPCC uit 2007.
“Onze resultaten laten patronen zien die vergelijkbaar zijn met de conclusies van het IPCC-onderzoek, maar ook een toenemende kans op extremere veranderingen”, zegt Debbie Hemming, co-auteur van het onderzoek dat werd gepubliceerd aan de start van een klimaatconferentie aan de Universiteit van Oxford.
Uitsterven
Een temperatuurstijging van 4 graden is volgens de Britten onder de huidige trends al ‘waarschijnlijk’ in het midden van deze eeuw. Bij zo’n snelle opwarming zou de helft van alle soorten uitsterven.
Wereldleiders hebben in juli, tijdens de G8-top, afgesproken dat klimaatverandering moet worden beperkt tot niet meer dan 2 graden. Dit is tevens het officiële klimaatdoel van de Europese Unie en de Obama-regering.
40 procent
Volgens milieuorganisaties is het behalen van dit internationale klimaatdoel alleen nog mogelijk als industrielanden tijdens de aanstaande klimaattop in Kopenhagen besluiten hun uitstoot naar het jaar 2020 met 40 procent te verlagen.
Effect boven land veel groter
De gemiddelde mondiale opwarming maskeert nog de toename van weerextremen boven land, waarschuwen de klimatologen. Een gemiddelde opwarming van 4 graden wordt boven de Noordpool uitvergroot tot maar liefst 15 graden en 10 graden in het westen en zuiden van Afrika. De Kalahari-woestijn zal hierdoor net zo onbewoonbaar worden als de Sahara.
Rond de Middellandse Zee zal volgens het Hadley Centre een vijfde minder neerslag vallen, zodat ook zuidelijk Europa dreigt te verwoestijnen. “Twintig procent minder regen is heel aanzienlijk in gebieden zoals Spanje, dat al watertekorten kent”, aldus Hemming.
“Het is heel extreem. Ik denk niet dat het al is doorgedrongen tot de publieke belevingswereld.” Door de relatief snelle opwarming van het noordelijk poolgebied zal hier bovendien nog veel methaan vrijkomen, waarschuwt de onderzoekster. Dit kan het probleem nog verder vergroten.
Natuurlijke versnellers
Juist omdat deze processen tegenwoordig worden meegewogen vallen nieuwe voorspellingen hoger uit. Het laatste IPCC-rapport keek in hoofdzaak naar het directe effect van industriële broeikasgassen in de atmosfeer en niet naar de reactie in de koolstofkringloop van bossen en oceanen daaronder. Maar bijvoorbeeld verdroging van de Amazone kan zorgen voor aanzienlijke vergroting van de CO2-uitstoot.
“Dat vergroot de totale CO2-hoeveelheid in de atmosfeer en versnelt daarmee de klimaatverandering”, legt Hemming uit.
Bron: www.hier.nu (September 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis