Misleidende medische studies
Uit onderstaand artikel uit het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde blijkt weer eens dat de farmaceutische industrie veelal misleidende informatie verstrekt om omzet te creëren.
Hormoonsuppletie aanbevolen door ghostwriters
Femia Kievits
De risico’s van oestrogeensuppletie zijn bewust door de industrie afgezwakt. Farmaceut Wyeth, producent van de hormonale substitutiemiddelen Premarin en Prempro, heeft jarenlang schrijvers ingehuurd om de voordelen van het hormoongebruik op te hemelen en de risico’s te verhullen. Tussen 1998 en 2005 liet het bedrijf 26 artikelen publiceren die vooral het gunstige effect van de substitutie op huidveroudering, hartziekten en dementie belichtten. In 2001 steeg de omzet van beide middelen naar 2 miljard dollar.
Pas toen in 2002 een door de overheid gesubsidieerde studie werd stopgezet, omdat menopauzale vrouwen bij oestrogeengebruik een hoger risico bleken te hebben op borstkanker, hartziekten en beroerte, werden vraagtekens gezet bij de positieve berichten van de industrie, aldus The New York Times (4 augustus 2009).
Ongeveer 8400 vrouwen klaagden Wyeth aan, en het zijn hun advocaten die de omvang van de ‘ghostwriting’ in kaart brachten. De publicaties zijn typische reviewartikelen, waarin de auteur veel medisch onderzoek bespreekt en advies geeft hoe patiënten behandeld dienen te worden. De artikelen verschenen in 18 medische tijdschriften, waaronder The American Journal of Obstetrics and Gynecology en The International Journal of Cardiology. Geen van de artikelen maakte melding van Wyeths rol in het opzetten en betalen van het werk.
De rechtbank gaf de documenten vrij op verzoek van het ‘open access’-tijdschrift PLoS Medicine: ze staan op een website van The New York Times
(http://documents.nytimes.com/design-write-medical-writing#p=1). Daar valt ook te lezen dat één zo’n artikel (inclusief een gevraagd commentaar, PowerPoint-presentatie en poster) het bedrijf DesignWrite 118.000 dollar opleverde. Volgens de The New York Times heeft datzelfde bedrijf in 1997 een communicatieplan opgesteld waarin het Wyeth aanbood 30 artikelen te schrijven voor publicatie in medische tijdschriften.
Nieuw is het inschakelen van ghostwriters door de farmaceutische industrie niet. In 2006 meldde The Wall Street Journal dat 10% van de artikelen over door de industrie gesponsord onderzoek door ‘ghostwriters’ wordt geschreven. Zelden staat dit aangegeven. Uit een informeel onderzoek onder 71 freelanceschrijvers die aangesloten waren bij de American Medical Writers Association bleek destijds dat 80% van hen tenminste één manuscript geschreven had waarbij de naam niet wordt vermeld (zie eerdere berichtgeving NTvG. 2006;150:109).
Bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C288
(Augustus
2009)