Water in oceanen bereikt recordtemperatuur
De gemiddelde temperatuur van het water in de wereldoceanen is hoger dan ooit geregistreerd. Dat blijkt uit nieuwe metingen van Amerikaanse meteorologen.
Het National Climatic Data Center in de Verenigde Staten meldt dat de gemiddelde temperatuur van het zeewater in de wereldoceanen in juli exact 17 graden Celsius bedroeg.
Sinds meteorologen van het instituut in 1880 begonnen met de metingen, waren de wereldzeeën nog nooit zo warm.
De toegenomen temperatuur van het water wordt volgens de onderzoekers voor een deel veroorzaakt door het weerpatroon El Nińo dat vanaf dit jaar weer optreedt. Maar ook de opwarming van de aarde speelt waarschijnlijk een rol.
Vooral de temperatuur van het zeewater op het Noordelijk halfrond is volgens de onderzoekers sterk gestegen. Zo is de Noordelijke IJszee extreem warm voor de tijd van het jaar, waardoor er veel meer ijs smelt dan normaal. Ook in de Golf van Mexico is de watertemperatuur buitengewoon hoog. De kans op orkanen in het najaar wordt daardoor groter.
Volgens de onderzoekers is de recordtemperatuur van het zeewater een belangrijker teken van de opwarming van de aarde dan hoge temperaturen op het land. Water warmt namelijk langzamer op en koelt minder snel af dan land.
“Het warme water dat we nu zien, zal dan ook niet zo snel weer verdwijnen”, zo verklaarde onderzoeker Andrew Weaver van University of Victoria in British Columbia tegen persbureau AP. “De wereldzeeën zullen nog lange tijd zo warm blijven.”
(Bron AP)
(Augustus
2009)