Ministerie van volksgezondheid overgenomen door de farmaceutische industrie?
Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid is van plan de informatievoorziening en beoordeling van medicijnen grotendeels door de farmaceutische industrie te laten gebeuren waarbij onafhankelijk en kritische beoordelingen door derde niet meer welkom zijn. Hieronder het artikel en de
link naar commentaren.
‘Onafhankelijk geneesmiddelenblad de nek omgedraaid’
Het Geneesmiddelenbulletin mag in de toekomst alleen nog schrijven over richtlijnen en farmaceutische marketing. De redactie is boos.
Het ministerie van Volksgezondheid wil het helemaal anders doen rond de informatievoorziening en beoordeling van nieuwe geneesmiddelen. De plannen staan in het conceptvoorstel Optimale Informatievoorziening over Farmacotherapie, dat het ministerie begin juni naar belanghebbende partijen stuurde voor een commentaarronde.
Artsen moeten vaker geneesmiddelen voorschrijven volgens de richtlijnen, zo zegt het plan. De beroepsgroepen maken deze richtlijnen en de zojuist geïnstalleerde Regieraad kwaliteit van zorg verzekert de kwaliteit. Voor aparte farmacotherapeutische plaatsbepalingen, zoals in het Farmacotherapeutisch Kompas of het Geneesmiddelenbulletin, is daarmee geen noodzaak meer. De plaats van een geneesmiddel blijkt immers uit de richtlijnen.
Een nieuw online zoeksysteem zal artsen en apothekers toegang geven tot deze richtlijnen. Dit zoeksysteem zal de teksten over geneesmiddelen en geneesmiddelgroepen uit het huidige Farmacotherapeutisch Kompas vervangen. Bij verschijnen van een nieuwe richtlijn wordt het farmacotherapeutische deel in het nieuwe aangepaste Geneesmiddelenbulletin gepubliceerd, zodat de beroepsgroepen van het bestaan weten.
Dick Bijl, hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin is zeer ontevreden met het rapport. Het blad moet stoppen met de langere artikelen en de plaatsbepalingen van nieuwe geneesmiddelen. ‘Het enige onafhankelijke kritische blad wordt hiermee de nek omgedraaid’, aldus Bijl.
Wel mag het Geneesmiddelenbulletin reclame-uitingen aan een wetenschappelijke beschouwing onderwerpen, mits gekoppeld aan de bijbehorende richtlijn, en zonder ruimte voor persoonlijke opinies.
Geen goed idee, vindt Bijl. De afgelopen jaren voerde het blad acht juridische procedures, onder meer naar aanleiding van kritische berichten over oseltamivir (Tamiflu), een combinatiepil met paracetamol en tramadol (Zaldiar) en atorvastatine (Lipitor). Bijl is niet tevreden met de samenwerking met het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in deze procedures, terwijl het rapport pleit voor hernieuwde samenwerking.
Het verdwijnen van het Farmacotherapeutisch Kompas zal ook van grote invloed zijn op de beroepsgroep, blijkt uit een onderzoek begin dit jaar door CVZ. Bijna alle artsen die geneesmiddelen voorschrijven, gebruiken het Kompas zeer frequent voor informatie over geneesmiddelen. Artsen gebruiken het Kompas echter niet voor de keuze van het meest effectieve en goedkoopste geneesmiddel. Uit het CVZ-onderzoek blijkt verder dat de informatie in het Kompas niet up-to-date is en dat nieuwe geneesmiddelen pas laat op de website verschijnen.
Hoofdredacteur Bijl van het Geneesmiddelenbulletin gaat met een enquête de stemming onder artsen over de voorgenomen plannen peilen. Ook Medisch Contact houdt daarnaar een onderzoek. Een eerste uitslag onder 324 deelnemers laat zien dat meer dan 90 procent van de artsen de onafhankelijke en kritische informatie van het Geneesmiddelenbulletin belangrijk vindt. HC
Het
artikel
plus commentaren.
(Juni
2009)