Voldoende slaap tegen verkoudheid en voor
goed leervermogen*
Uit twee studies blijkt de belangrijkheid van goed en voldoende slapen. Uit de Amerikaanse studie blijkt dat zij die minder dan 7 uur per nacht slapen wel 3x meer kans hebben om een echte verkoudheid te krijgen dan zij die 8 uur of meer slapen per nacht. Uit een Nederlandse studie blijkt dat diep slapen belangrijk is voor een goed leervermogen.
Benefits of sleeping well
American scientists discovered that people who sleep less than seven hours are more prone to constipation, according to a research published on Monday in the Journal of Specialized Information Jama. "People, who sleep less than seven hours a night, are three times more likely to develop respiratory illnesses ,after being exposed to a cold virus than those who sleep eight hours or more". Doctor Sheldon Cohen of Carnegie Mellon University in Pittsburgh (Pennsylvania) and his colleagues studied between 2000 and 2004 the habits of 153 healthy men and women, with an average age of 37 years.
Diep slapen essentieel voor leervermogen
Ons leervermogen heeft sterk te lijden van een zeer lichte verstoring van de slaap, bijvoorbeeld veroorzaakt door een lawaaiige omgeving. Dit ontdekten onderzoekers van VUmc en het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW). Dat heeft niets te maken met korter slapen, maar komt doordat de langzame hersengolven – karakteristiek voor de diepe slaap – worden onderdrukt. Een gezonde nachtrust blijkt hiermee essentieel voor het vermogen om nieuwe dingen te leren.
Test
In de studie werd de slaap van proefpersonen ondieper gemaakt door geluid af te spelen op het moment dat de voor diepe slaap karakteristieke ‘langzame hersengolven’ werden gemeten. Deze proefpersonen sliepen niet korter dan andere deelnemers die ongestoord konden slapen; het enige verschil was de onderdrukking van de langzame hersengolven. De volgende dag ondergingen alle deelnemers een test, waarbij ze plaatjes bekeken die ze vervolgens moesten onthouden. De groep die ondiep had geslapen scoorde aanzienlijk slechter op deze test.
Hippocampus
MRI-beelden van hersenactiviteit van deelnemers die ondiep hadden geslapen, lieten zien dat zij de hippocampus - een essentieel gebied voor het vastleggen van informatie - minder goed konden activeren. Volgens de onderzoekers vindt er dankzij de langzame hersengolven een tweeledig proces in de hippocampus plaats: belangrijke informatie wordt vastgelegd en minder belangrijke verwijderd, zodat er capaciteit voor nieuwe informatie vrijkomt.
Slaap is dus nodig voor het opnemen van nieuwe informatie, net zoals slaap een rol speelt bij het onthouden van dingen die vóór het slapen zijn geleerd. De langzame hersengolven spelen hierbij een essentiële rol.
Het onderzoek is een gezamenlijke studie van onderzoekers van de afdelingen neurologie, neurofysiologie en radiologie van VU medisch centrum en van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW). Maandag 19 januari verscheen het bijbehorende artikel “Sleep benefits subsequent hippocampal functioning” op de website van Nature
Neuroscience, www.nature.com/neuro (Februari
2009)