Home / Nieuws / ...

 

Half jaar dieetadvies helpt tegen overgewicht
Mensen met ernstig overgewicht kunnen afvallen door dieetadvies op maat. Begeleiding gedurende een half jaar leidt tot een blijvend gewichtsverlies van twee kilo en een vermindering van de tailleomvang met twee centimeter. Epidemioloog Esther Molenaar van het UMC Utrecht concludeert dit in haar promotieonderzoek.
Epidemioloog Esther Molenaar zette in samenwerking met de GG&GD Utrecht een interventieprogramma op voor mensen met overgewicht. Via de huisarts vroeg ze mensen met een BMI tussen de 28 en 35 mee te doen. De helft van de deelnemers kreeg gedurende een half jaar voedingsadvies van een diëtist, de andere helft kreeg daarbij aanvullend bewegingsadvies van een fysiotherapeut. In totaal deden ruim 130 mensen mee aan het onderzoek, allemaal inwoners van de nieuwe Utrechtse wijk Leidsche Rijn.
Na een half jaar analyseerde Molenaar het gewicht van de deelnemers. De groep met alleen dieetadvies verloor gemiddeld 2 kilo lichaamsgewicht en 2 centimeter aan tailleomvang. Dat is een maat voor vetophoping in de buik, een plek die vooral gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De mensen die ook bewegingsadvies hadden gekregen, waren 3 kilo afgevallen en hun tailleomvang was met 4 centimeter afgenomen. Beide groepen waren significant afgevallen ten opzichte van een half jaar geleden. Het verschil tussen beide groepen was niet significant. De afname van gewicht en taille bleef in beide groepen behouden tot een half jaar na afloop van het programma.
Molenaar geeft als mogelijke verklaring voor de bescheiden resultaten dat niet alle deelnemers de noodzaak en voordelen van de interventie inzagen. “Hoewel de deelnemers te dik waren, hadden de meeste geen ernstige gezondheidsproblemen. Ze zijn puur op basis van gewicht door ons uitgenodigd. Omdat de deelnemers niet zelf de eerste stap zetten, waren ze misschien nog niet zo gemotiveerd om iets aan hun leefstijl te veranderen.”
In haar onderzoek wilde Molenaar een methode ontwikkelen om overgewicht te behandelen via de huisarts. Door hun poortwachtersrol kunnen huisartsen te dikke mensen wijzen op hun overgewicht nog voor medische problemen optreden. Circa de helft van de Nederlandse volwassen bevolking is te dik en heeft een body mass index van 25 of meer. Ruim tien procent van de bevolking heeft een BMI van meer dan 30 en kampt met obesitas. 

Bron: UMC Utrecht (Oktober 2008)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis