Baby’s krijgen veel minder infecties bij half jaar alleen borstvoeding
Baby's die in het eerste half jaar alleen borstvoeding krijgen, hebben 2.5 keer minder infecties in de eerste zes maanden dan kinderen die geen borstvoeding krijgen. Baby's van dezelfde leeftijd die de eerste vier maanden alleen borstvoeding krijgen en daarna een combinatie met ander voedsel hebben ook minder infecties. Dit concludeert Liesbeth Duijts van het Erasmus MC op basis van het grootschalige Rotterdamse onderzoek Generation R. Zij promoveert woensdag op haar onderzoek.
Infectieziekten zijn de meest voorkomende ziekten bij jonge kinderen. Veel voorkomende infecties zijn luchtweginfecties of buikgriep. Bekend is dat borstvoeding een positief effect heeft op het tegengaan van infectieziekten. In 2001 adviseerde de WHO te onderzoeken wat het voordelige effect is van vier maanden exclusief borstvoeding versus zes maanden exclusief borstvoeding. Exclusief borstvoeding houdt in dat kinderen alleen borstvoeding krijgen en geen flesvoeding, andere dranken, water of vast voedsel. Duijts deed op grote schaal onderzoek naar het effect van borstvoeding. Bijzonder is dat de groep zo groot is en de informatie zo gedetailleerd. Van de kinderen binnen Generation R kreeg 12,5 procent geen borstvoeding, 58 procent borstvoeding in combinatie met flesvoeding gedurende vier tot zes maanden, 28 procent exclusief borstvoeding gedurende vier maanden en 1,5 procent exclusief borstvoeding gedurende zes maanden.
Op dit moment mag van de consultatiebureaus vanaf vier maanden geoefend worden met vast voedsel. Gezien het grote effect van langer exclusief borstvoeding, zou introductie van fruit- en groentehapjes wellicht pas vanaf zes maanden kunnen starten. Om dat mogelijk te maken zou overwogen kunnen worden om vrouwen langer zwangerschapsverlof te geven en betere omstandigheden op de werkvloer te creëren om te kunnen kolven.
(Juni
2008)
Reacties: