Home / Nieuws / ...

 

Luchtverontreiniging leidt tot vervroegde sterfte
Lange-termijn blootstelling aan (verkeersgerelateerde) luchtverontreiniging leidt tot vervroegde sterfte. De grootste effecten zijn zichtbaar in sterfte door aandoeningen aan de luchtwegen. Er lijkt ook een verband te bestaan tussen luchtverontreiniging en het vóórkomen van longkanker, echter alleen onder niet-rokers. Dat concludeert onderzoeker Rob Beelen. Beelen promoveerde op 6 mei aan de Universiteit Utrecht bij het Institute for Risk Assesment Sciences (IRAS).
Rob Beelen onderzocht de relatie tussen lange-termijn blootstelling aan luchtverontreiniging en longkanker en sterfte. Hij volgde ongeveer 120.000 personen van 1987 t/m 1996. Het is voor het eerst dat de effecten van luchtverontreiniging, verkeersintensiteit en verkeersgeluid op cardiovasculaire sterfte samen onderzocht zijn. Het verband tussen luchtverontreiniging en verkeersintensiteit met cardiovasculaire sterfte bleek in deze studie niet te verklaren door verkeersgeluid. 
Hoewel de geschatte individuele gezondheidsrisico’s van luchtverontreiniging relatief klein zijn, kunnen de consequenties voor de volksgezondheid toch groot zijn, omdat een groot gedeelte van de bevolking is blootgesteld, stelt Beelen. Ondanks afnemende luchtverontreiniging in de laatste decennia, zijn er nog steeds nadelige gezondheidseffecten van luchtverontreiniging. Ongeveer 5% van de Nederlanders woont aan een drukke weg. De gezondheidseffecten van langdurige blootstelling aan verkeersgerelateerde luchtverontreiniging zijn volgens Beelen nog niet voldoende onderzocht, omdat hiervoor grote studiepopulaties over een lange tijdsperiode gevolgd moeten worden. 
Rob Beelen (IRAS) promoveert op 6 mei 2008, 14:30 uur in het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Proefschrift: Effects of long-term exposure to traffic-related air pollution on mortality and lung cancer. Promotoren prof.dr.ir. Bert Brunekreef en prof.dr.ir. Piet van den Brandt, copromotor dr.ir. Gerard Hoek. 
De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het hierboven beschreven onderzoek valt binnen het focusgebied ‘Epidemiology’. Hierin wordt onderzoek gedaan naar de wereldwijde verspreiding van ziekten, het gebruik van geneesmiddelen en de kosten van de gezondheidszorg. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden. (
Juni 2008)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: