Home / Nieuws / ...

 

Binnenkort kunstlens oplossing bij staar, bril en leesbril
Nederlandse oogartsen doen jaarlijks 100.000 staaroperaties, waarbij zij de troebele menselijke ooglens vervangen door een kunstlens. Omdat deze kunstlens slechts één sterkte heeft, moet de patiënt na afloop wel een bril dragen. Daar kan nu verandering in komen. Onderzoeker Erik Hermans van VU medisch centrum heeft een flexibele kunstlens ontwikkeld. Deze biedt niet alleen een oplossing voor staar, maar maakt ook de bril voor de verte en de leesbril overbodig.
Veel ouderen krijgen problemen met hun zicht. De ooglens wordt troebel en mensen boven de leeftijd van 45 jaar hebben vaak een leesbril nodig. Een staaroperatie biedt uitkomst voor de troebele ooglens, maar daarbij is een leesbril nog steeds noodzakelijk. De onderzoeksgroep fysica en medische technologie van VU medisch centrum verdiepte zich in de werking van het oog en ontdekte dat het mogelijk is om mensen met één ingreep zowel van hun staar als van hun bril af te helpen. De oplossing: een flexibele kunstlens.
Om van dichtbij te kunnen lezen, verandert de menselijke ooglens van vorm met behulp van een spiertje in het oog. Dat heet accommoderen. Maar doordat de lens stijver wordt, verliest het menselijk oog op latere leeftijd de mogelijkheid om te accommoderen. Het spiertje dat de lens bedient, blijft wel gewoon functioneren, ook met het stijgen der jaren. Daarom, zo redeneerden de onderzoekers van VU medisch centrum, kun je een flexibele kunstlens implanteren die door dit spiertje bestuurd wordt. Onderzoeker Erik Hermans ontwikkelde een lens die van vorm kan veranderen. Implanteer je een dergelijke accommoderende kunstlens, dan verhelpt het implantaat niet alleen de staar, maar is het tegelijkertijd een alternatief voor de leesbril en voor de bril voor in de verte. 
Inmiddels is de mechanische en optische werking van de accommoderende kunstlens getest in een kunstmatige opstelling met ogen van varkens. Een varkensoog lijkt namelijk erg veel op een mensenoog. De resultaten van de experimenten zijn zeer positief. Met de lens is het mogelijk om zowel van veraf als van heel dichtbij, tot wel 16 cm, scherp te kunnen zien.
De onderzoekers van VU medisch centrum hebben nauw samengewerkt met het Amerikaanse bedrijf Advanced Medical Optics. De volgende stap is om het ontwerp verder te optimaliseren, zodat de accommoderende kunstlens over enkele jaren in een menselijk oog kan worden geïmplanteerd. In de verdere toekomst kan de lens misschien zelfs een oplossing vormen voor mensen die geen staar hebben, maar alleen van hun leesbril afwillen.
Voor meer informatie over de werking van de lens: www.eyepower.nl/TurtleLens.html (
Mei 2008)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: