Home / Nieuws / ...

 

Foliumzuur beperkt schade na hartinfarct
Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en onderzoekers van Johns Hopkins University (Baltimore, VS) hebben ontdekt dat het toedienen van foliumzuur de schade na een hartinfarct kan beperken. Die schade is het gevolg van het vrijmaken van de verstopte kransslagader. Het toonaangevende medisch vaktijdschrift Circulation publiceert de onderzoeksresultaten.
Na een hartinfarct maken artsen de verstopte kransslagader weer open en daarbij treedt altijd schade op. Het team van UZA-artsen en Amerikaanse cardiologen stelde in experimenteel onderzoek bij proefdieren vast dat het toedienen van hoge doses foliumzuur deze schade vermindert. Tijdens verder onderzoek naar het onderliggend mechanisme bleek bovendien dat het toedienen van foliumzuur vóór een hartinfarct een positief effect heeft en mogelijk een hartinfarct kan voorkomen.
Positieve invloed voor en na hartinfarct "Een hartinfarct met foliumzuur voorkomen is in de praktijk moeilijk te realiseren omdat een hartinfarct onaangekondigd optreedt," zegt dr. An Moens verbonden aan de dienst cardiologie van het UZA. "Maar uit deze studie blijkt wel dat het toedienen van foliumzuur kort na het infarct een positieve invloed heeft. Zo sterven minder hartcellen af, blijft de hartfunctie beter bewaard en treden tijdens de eerste 48 uren na het hartinfarct minder hartstoornissen op." Volgens Moens zal de behandeling met foliumzuur nooit de plaats innemen van een ballondilatatie, maar wel een bijkomend middel kunnen worden om de gevolgen van een hartinfarct tot een minimum te beperken.
Foliumzuur: veilig en goedkoop
Foliumzuur is een goedkope, volkomen veilige stof en het meest gekend in de gynaecologische sfeer. Om het risico op een baby met open ruggetje te verminderen, nemen zwangere vrouwen foliumzuur. Ook binnen de behandeling van hart- en vaatziekten heeft foliumzuur al langer een plaats. Maar tot dusver werd nog nooit aangetoond dat het toedienen van foliumzuur de schade na een hartinfarct beperkt.
Verder onderzoek
Op basis van deze doorbraak plant het UZA-team verdere studies. Daarbij zullen ze nagaan of ook een meer actieve variant van foliumzuur dezelfde positieve effecten heeft. Dat is belangrijk want zowat 10 procent van de bevolking heeft een genetische afwijking waardoor de gebruikelijke variant van foliumzuur bij deze mensen niet aanslaat. (
Maart 2008)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: