Afval is voedsel
Voer voor geitenwollen sokken, of zijn er toch nog gezond denkende mensen in deze wereld?
Het “onnatuurlijke” afval dat we lozen verdwijnt niet, er bestaat namelijk geen verdwijnen omdat de aarde een gesloten systeem is. Ons afval lijkt alleen onzichtbaar omdat we het verdunnen met water, bedekken met aarde of weg laten blazen door de wind. Maar uiteindelijk komen we het onvermijdelijk als milieuvervuiling weer tegen in ons drinkwater, de lucht die we inademen, ons voedsel en in ons lichaam. Doch kan afval ook voedsel zijn, de natuur kent dit principe allang maar nu hebben twee mannen McDonough en Braungart bedacht dat het principe Afval = Voedsel ook toegepast kan worden op alle producten die de mens fabriceert. Essentieel in hun ontwerpstrategie is om het oude adagium 'Cradle to Grave' te vervangen door het 'Cradle to Cradle' (C2C) principe:
- Ontwerp producten en processen zo dat de waardevolle materialen en de investeringen van triljarden dollars die gebruikt worden om ze te produceren beschikbaar blijven voor de mens en zijn natuurlijke omgeving.
- Ontwerp alle producten zodanig dat ze volledig kunnen worden hergebruikt uitgaande van het principe: Afval is voedsel.
- Een product moet volledig afbreekbaar zijn in de biosfeer en daar als voedsel dienen voor natuurlijke organismen.
- Alle niet afbreekbare stoffen moeten beschouwd worden als een hoogwaardige grondstof voor nieuwe producten in de technosfeer.
- Zorg ervoor dat er tijdens de fabricage van een product op geen enkele wijze schadelijke afvalstoffen ontstaan.
Voor Nike ontwierpen McDonough en Braungart een wandelschoen die geen enkele toxische stof bevat. Er is geen lijm gebruikt, de schoen is volledig demonteerbaar en de verschillende onderdelen kunnen opnieuw worden gebruikt. Autofabrikant Ford deed een beroep op het duo om zijn oudste en meest vervuilde fabriekssite te saneren. Doelstelling : de fabriek wordt een plaats waar ouders bereid zijn hun kinderen te laten spelen. De Ford directie vond dat aanvankelijk een wazig objectief maar kwam daarna tot inkeer. Het ging wel degelijk om een concreet doel, realistische, verifieerbaar en kosten besparend.
Het concept is ook al overgenomen door bedrijven als kantoormeubel fabrikant Herman Miller en andere Fortune 500 ondernemingen. Recentelijk heeft ook de Chinese overheid het duo gevraagd hun ontwerpstrategie los te laten op de bouw van nieuwe huizen. China moet de komende 15 jaar voor 400 miljoen mensen nieuwe huizen bouwen. Als je dat met bakstenen zou doen zou China snel door zijn klei en zijn kolenvoorraden heen zijn.
(September 2007)
Reacties:
Hier ziet men er jammer genoeg nog weinig of niets van terwijl het toch al bijna twaalf uur is. Waar blijven die gezond denkende mensen, die al eeuwenlang uit Nederland kwamen?