Het geheim van gezond ouder worden

Dit geheim is simpel: minder eten.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van prof. dr. Jan Hoeijmakers van het Erasmus MC en het bedrijf DNage, deed een belangrijke nieuwe ontdekking voor het beter begrijpen van veroudering. Zij brachten de natuurlijke overlevingsreactie in kaart van het lichaam bij DNA beschadigingen, een hoofdoorzaak van veroudering. Om de veroudering zoveel mogelijk te vertragen, investeert het lichaam minder in groei en ontwikkeling, maar stopt meer energie in reparatie en onderhoud. Een "calorische restrictie", gewoon minder eten dus, kan daarbij helpen. Die beperkt de groei en vermindert de verbranding van suikers en vetten. Als een natuurlijke overlevingsstrategie vergroot het lichaam dan zijn cellulaire afweer.  Dit is volgens de onderzoekers het geheim van gezond ouder worden. Hierover verschijnt een publicatie in het gezaghebbende internationale tijdschrift Nature.
Bij de door de onderzoekers in kaart gebrachte overlevingsreactie onder invloed van DNA beschadigingen, vermindert het lichaam zoveel mogelijk het energiemetabolisme (verbranding van suikers en vetten) en stimuleert het de cellulaire afweer. Dit levert volgens hen aanwijzingen op langs welke wegen het ontstaan van ouderdomsziekten kan worden vertraagd. Hoeijmakers: “Wanneer het groeisysteem zuinig staat afgesteld en wordt gecombineerd met een goede verdediging tegen DNA-schade, dan kunnen meer mensen honderd jaar of ouder worden.”
DNA beschadigingen, onder andere veroorzaakt door zuurstofradicalen als gevolg van onze eigen ademhaling, hopen zich op in de tijd, waardoor veroudering optreedt. Het vermogen om die schade te repareren en de overlevingsreactie van het lichaam, beide door erfelijke factoren bepaald, proberen veroudering te vertragen en gezond ouder worden te bevorderen. In het kader van het pas opgerichte bedrijf DNage, dat recent onderdeel is geworden van Pharming, wordt naarstig gezocht naar stoffen die de natuurlijke reactie van het lichaam om zich tegen veroudering te beschermen stimuleren, of die beschadigingen in het DNA voorkomen. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). (Dec. 2006) (Opm. Gezonde voeding met veel groenten en fruit verminderen al duidelijk de calorie inname en zorgt ook voor voldoende antioxidanten om de DNA schade te repareren. In bijzondere gevallen geeft de meest krachtige natuurlijke antioxidant glutathion de oplossing, kijk hier. Het zoeken naar (chemische)stoffen is dus eigenlijk overbodig.) 

 

 

 

    Printen