Belgen eten nog altijd ongezond

Zes op de tien Belgen eet ongezond. Dat blijkt uit een enquête die verbruikersorganisatie Test-Aankoop uitvoerde bij 1.600 volwassenen en 150 adolescenten. Slechts 1 procent van de ondervraagden heeft een heel gezond voedingspatroon.
"We eten te weinig groenten en fruit en te veel vlees, vis of eieren", zegt woordvoerder Ivo Mechels. De organisatie ontwikkelde daarom een interactieve cd-rom met tips en aanwijzingen op maat van de gebruiker.
De enquête bevestigt het cliché: Belgen zijn Bourgondiërs. We eten graag (bijna 90 procent) en hebben een goede eetlust (ruim 80 procent). Jammer genoeg eet de helft van de Belgen "veeleer ongezond" en nog eens 11 procent ronduit "ongezond".
Twee op de drie ondervraagden geeft aan minder dan 1 stuk fruit per dag te eten en een op de drie minder dan 1 portie groenten. En dat terwijl we vijf keer per dag en bij elke maaltijd groenten en fruit zouden moeten eten. Vlees, vis, gevogelte en eieren komen dan weer té vaak op het bord.
Het ontbijt is de minst populaire dagelijkse hoofdmaaltijd (14 procent ontbijt gewoonlijk niet). Zeventien procent van de Belgen laat zich per maand minstens vijf keer verleiden tot een bezoek aan de frituur of een fastfoodrestaurant (pizzeria, kebabzaak, pitabar, hamburgerketen...).
Zo'n 40 procent zegt nooit om een snelle hap te gaan. Bij de adolescenten ligt dat aantal beduidend hoger: liefst 30 procent van hen eet minstens vijf keer per maand fastfood.
Opvallend is dat bijna de helft (46 procent) van de ondervraagden regelmatig gebruik maakt van supplementen en preparaten, zoals multivitaminen, calcium, ijzer en Omega 3.
Uit de gegevens van de respondenten kon Test-Aaankoop afleiden dat 30 procent van de volwassen Belgen met overgewicht kampt (body mass index is gelijk aan of hoger dan 25) en dat 11 procent zwaarlijvig (obesitas) is (bmi gelijk aan of hoger dan 30). Overgewicht komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Obesitas komt in gelijke mate voor bij mannen en vrouwen.
Heel wat mensen hebben een verkeerd beeld van hun lichaamsomvang en dat draagt niet bij tot een verbetering van de voedingsgewoonten. "Zes op de tien mensen met een normaal gewicht menen dat ze te zwaar zijn. Vier op de tien te magere mensen denken dan weer dat ze het ideale gewicht hebben", aldus Ivo Mechels van Test-Aankoop.
Niet alleen schatten veel Belgen hun gewicht en bmi verkeerd in, hun kennis over de link tussen voeding en gezondheid is ondermaats (slechts 26 procent is goed geënformeerd). Zo denken heel wat ondervraagden verkeerdelijk dat je van aardappelen eten dik wordt, dat olie minder vet is dan boter en dat rundvlees gevaarlijk is voor de gezondheid.
Bovendien leest een op de tien Belgen nooit het etiket op voedingsproducten. Wie dat wel doet, leest in de eerste plaats de vervaldatum, de bereidingswijze of de bewaringsaanwijzingen. "De voedingswaarde bekijken vele mensen niet. Die info staat op sommige etiketten dan ook onleesbaar afgedrukt of is onverstaanbaar geformuleerd voor een gewone consument", zegt Robert Remy, voedingsexpert van Test-Aankoop.
(Sept. 2006)  (Opm. De situatie zal in Nederland zeker niet anders zijn)

 

 

    Printen