Mobiele telefoon heeft invloed op hersengolven

- Het gebruik van de mobiele telefoon heeft aantoonbaar invloed op de hersenen. De mobiele telefoon blijkt geen effect te hebben op de slaap.

Dat stelt de Australische neuroloog Sarah Loughran die het verband tussen mobiele telefoons en de kwaliteit van de slaap heeft bestudeerd. Ze onderzocht de hersengolven van vijftig personen in het eerste halfuur van de slaap. De testpersonen waren daarvoor een half uur lang blootgesteld aan de elektromagnetische straling van mobiele telefoons.

Het onderzoek was een zogeheten dubbelblind-onderzoek. De testen zijn ook gedaan met mobiele telefoons die uitgeschakeld stonden. De testpersonen wisten niet of de mobiel in hun buurt aan of uit stond.

Loughran constateerde dat tijdens de eerste fase van de rem-slaap (rapid eye movement) de hersenactiviteit hoger was als de personen voor het slapen aan de radiogolven van een mobiel waren blootgesteld. Wat dit betekent voor de hersenen of voor de persoon zelf, is nog onduidelijk.

De testpersonen bleken niet slechter te slapen na blootstelling aan de golven van de mobiele telefoon. "We hebben geen verandering gevonden in het aantal uren dat iemand slaapt en de tijd dat het duurt voordat iemand in slaap valt", aldus Loughran.

"Het effect van de elektromagnetische golven van de mobieltjes was goed herkenbaar, zelfs dertig tot veertig minuten nadat het toestel was uitgeschakeld."

Het onderzoek van Loughran is onderdeel van een grotere studie naar de effecten van blootstelling aan mobiele telefoons dat wordt uitgevoerd in samenwerking van met Australische centrum voor Radiofrequency Bio-effects Research.

(Okt. 2005) (Opm. verstandig lijkt ons zo min mogelijk een GSM te gebruiken en zover mogelijk van je lichaam te bewaren.)

 

    Printen