Verhoogd risico op hartdood door geneesmiddelen

Per jaar overlijden in Nederland 16.000 mensen aan acute hartdood. In 300 van deze gevallen kan dit een gevolg zijn van bepaalde geneesmiddelen. Dit stelt Sabine Straus in haar proefschrift Geneesmiddelen, QTc verlenging en acute hartdood, waarop zij 14 september a.s. promoveert aan de Erasmus Universiteit.

Van een groot aantal geneesmiddelen is bekend dat zij een verlenging van het QTc interval kunnen veroorzaken. Dit is een bepaalde geleidingsstoornis in het hart die kan leiden tot ernstige hartritmestoornissen.
Straus heeft voor haar onderzoek gebruik gemaakt van verschillende databases van twee grote gegevens bestanden: de IPCI database, een groot huisartsenbestand met meer dan 500.000 geanonimiseerde patiënt gegevens en de data van het Rotterdamse ERGO onderzoek die de gegevens van meer dan 7000 inwoners van Ommoord bevat. 

Uit de resultaten van een van de studies bleek dat bepaalde geneesmiddelen die voor ernstige psychiatrische aandoeningen worden gebruikt een driemaal verhoogd risico op acute hartdood veroorzaken, ook in lage doses. Ook bij mensen die deze medicijnen om andere redenen innamen, bleek sprake te zijn van een zelfde verhoogd risico. Straus berekende daarnaast in een ander onderzoek dat bijna 2% van de gevallen van acute hartdood per jaar in Nederland het gevolg kan zijn van het gebruik van niet cardiale QTc verlengende middelen. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om de veiligheid van nieuwe geneesmiddelen maar ook van al langer geregistreerde geneesmiddelen te onderzoeken want de Nederlandse patiënt heeft recht op veilige geneesmiddelen, aldus Straus die werkzaam is bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Bron: Erasmus MC ( Sept. 2005)

 

 

    Printen