Verhoogd risico op kanker voor kinderen die aan drukke weg wonen

Er bestaat een sterke band tussen kanker in de kindertijd en het effect van uitlaatgassen op zwangere vrouwen en baby's. Dat blijkt uit een Britse studie. Koolstofmonoxide en 1,3 butadieen, gassen die voorkomen in de uitstoot van wagens (vooral dieselwagens), zijn volgens de studie de voornaamste schuldigen.
"Het meest opvallende resultaat is de uitzonderlijke concentratie van kankers in de zones in de directe omgeving (300 meter) van auto- of busstations", zo benadrukt het team van onderzoeker George Knox van de universiteit van Birmingham.
Blootgesteld worden aan een van de twee gassen en wonen op minder dan vijfhonder meter van een busstation, verhoogt de kans dat een kind overlijdt aan kanker met een factor 12. Knox voerde al verschillende studies uit naar 22.500 Britse kinderen die tussen 1953 en 1980 zijn overleden aan kanker of leukemie, en slaagde erin de adressen van meer dan 12.000 van hen, geboren na 1954, terug te vinden. Zij vormden de basis voor het onderzoek.
De onderzoekers vergeleken de woonplaatsen met het niveau van luchtvervuiling in die omgeving en stelden vast dat kinderen die op minder dan één kilometer van een belangrijke vervuilingsbron woonden (zoals busstations of drukke verkeersknooppunten) een verhoogd risico hebben op kanker.
(Juli 2005)

 

    Printen