Psychiater linkt depressie, ADHD en CVS aan verkeerde voeding

Vlaams neuropsychiater Michael Maes heeft een boek uit -"Van Freud tot Omega-3"- waarin hij het verband legt tussen westerse voedingsgewoonten en "beschavingsziekten" als depressie, ADHD en chronische vermoeidheid (CVS).
Maes, die verbonden is aan de universiteit van Maastricht en de Vanderbilt University in Nashville, tracht in zijn boek aan te tonen dat verkeerd eten leidt tot de ontwikkeling van deze aandoeningen.
Volgens hem is een verstoord evenwicht tussen de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6 in de hersenen en het bloed één van de belangrijkste en dieperliggende oorzaken van de hedendaagse ziekten. Het verstoorde evenwicht brengt volgens hem een waterval van stoornissen in het serotoninesysteem en het immuunsysteem op gang, waardoor mensen in een vicieuze cirkel raken die enkel maar kan onderbroken worden door "een totaalaanpak".
Hij pleit in zijn boek ook voor een nieuwe vorm van psychiatrie, waarin ruimte is voor een totaalaanpak en de voeding een belangrijke rol speelt. Volgens hem is de psychiatrie op een keerpunt gekomen en gaat ze nu veel verder dan de behandeling met antidepressiva en psychotherapie.
In 1996 bewees professor Michael Maes als eerste dat meer dan de helft van de depressielijders een tekort aan omega-3 vetzuren hadden.
Vijftien procent van de westerse bevolking kampt met depressie, 7 % van de kinderen heeft ADHD en 3 % lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. Met daarbij opgeteld het aantal mensen dat lijdt aan chronische pijn, stress, burn-out en angststoornissen, gaat het over ongeveer 40 % van de bevolking.  (Juni 2005)  

 

    Printen