Ineffectieve aanpak obesitas door gebrek aan visie
Gebrek aan visie bij de
Nederlandse overheid leidt tot een versnipperde aanpak van obesitas en overgewicht. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit te Amsterdam.
Voor het onderzoek zijn diverse betrokken partijen zoals politici en mensen uit de voedingsindustrie geïnterviewd. Zij vinden in meerderheid dat de overheid verantwoordelijk is voor beleid ter preventie van obesitas en voor coördinatie van obesitasprogramma’s.
Coördinatie door de overheid is hard nodig: een aantal organisaties bestrijdt elkaar in plaats van samen te werken. Het Voedingscentrum en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) zijn bijvoorbeeld  ‘in conflict om hun subsidie van de overheid veilig te stellen en worden het niet eens over de evaluatiecriteria om de effectiviteit van hun programma’s te meten’. Ook bij de voorlichtingsprogramma’s leidt het gebrek aan visie tot inefficiënte campagnes. Hoewel bekend is dat overgewicht en obesitas meer voorkomen onder allochtonen en lageropgeleiden, zijn de campagnes vooral gericht op mensen met hogere en middeninkomens.
De betrokkenen verwachten overigens weinig van programma’s die mensen aanzetten meer te gaan bewegen. Volgens hen is het makkelijker de calorie-inname af te remmen dan ‘mensen uit hun auto’s te krijgen’.

  (April 2005)

    Printen