Kunstmatige zoetstoffen voor jonge kinderen beperken!
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft het gebruik van kunstmatige zoetstoffen in producten onderzocht. Gebleken is dat de meeste producten afzonderlijk (96%) de maximaal toegelaten concentraties kunstmatige zoetstoffen niet overschrijden. Kinderen tot vier jaar kunnen echter wel een teveel van de zoetstof cyclamaat binnenkrijgen als zij grote hoeveelheden of verschillende producten die met deze zoetstof zijn bereid, tot zich nemen.

Er komen steeds meer producten op de markt die kunstmatige zoetstoffen bevatten, variërend van frisdranken, limonadesiropen, melkproducten en nagerechten tot vitaminepreparaten voor kinderen en peutertandpasta. Voorbeelden van kunstmatige zoetstoffen zijn: cyclamaat (E952), sacharine (E954), aspartaam (E951) en acesulfaam-k (E950). Levensmiddelen die speciaal bestemd zijn voor baby’s, peuters en kleuters, bijvoorbeeld zuigelingenvoeding en koekjes voor peuters, mogen geen kunstmatige zoetstoffen bevatten.
Deze kinderen gebruiken echter ook producten die voor alle leeftijdscategorieën bestemd zijn. Daarin mogen wel - vastgestelde maximale hoeveelheden - kunstmatige zoetstoffen zitten. Dat geldt ook voor light-producten en producten waarop staat ‘geen suiker toegevoegd’. Op de verpakking van de producten staat aangegeven wat er in het product zit.

4% van de onderzochte producten overschrijdt de maximaal toegelaten concentraties kunstmatige zoetstoffen. Echter kinderen tot vier jaar die producten met kunstmatige zoetstoffen gebruiken, kunnen de aanvaardbare dagelijkse inname (de ADI) voor de zoetstof cyclamaat overschrijden. Voor andere zoetstoffen bestaat dit gevaar niet. Als een kind bijvoorbeeld twee glazen frisdrank en een glas yoghurtdrank (beide zonder suiker maar wel gezoet met cyclamaat) per dag drinkt, wordt de veiligheidsgrens voor de zoetstof cyclamaat overschreden.

Hoewel de gevolgen van een regelmatige overschrijding van de veiligheidsgrens van cyclamaat tot nu toe nog onbekend zijn, adviseert de VWA om terughoudend te zijn met het geven van producten met deze kunstmatige zoetstof aan kinderen tot vier jaar.

Naar verwachting zal het gebruik van kunstmatige zoetstoffen verder toenemen. Ook de toegenomen aandacht voor overgewicht kan consumenten aanzetten om natuurlijke zoetstoffen te vervangen door kunstmatige. De maximaal toegelaten concentratie cyclamaat in producten wordt per 29 januari 2006 verlaagd. Dit als gevolg van de verlaging van de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Om zicht te blijven houden op de inname van kunstmatige zoetstoffen en de gevolgen van de nieuwe norm, zal de VWA de komende jaren het onderzoek herhalen. (VWA Maart 2005) (Opm. Als de VWA gaat waarschuwen betekent dat meestal dat er ernstige problemen zijn of verwacht worden. Iedereen ook volwassenen kunnen beter zoveel mogelijk alle kunstmatige zoetstoffen vermijden en niet alleen cyclamaat maar zeker ook aspartaam waarover al langere tijd onduidelijkheid bestaat. Bovendien zitten in veel producten, bijv. frisdranken, met deze zoetstoffen ook andere stoffen die niet goed zijn voor de gezondheid.)

    Printen