Eén glaasje mag
Eén glaasje alcohol per dag beschermt vrouwen tegen geestelijke achteruitgang. Die inmiddels alom bekende wijsheid heeft in The New England Journal of Medicine een steviger wetenschappelijke basis gekregen. Er blijft echter twijfel over de validiteit van de conclusie.
Dat het gerenommeerde medische tijdschrift bericht over de heilzame effecten van drank hangt samen met de omvang van de studie en de gedegen reputatie van de uitvoerders ervan. Wetenschappers van de befaamde Harvard Medical School voerden namelijk een observationele studie uit bij meer dan 11.000 deelnemers van de Nurses’ Health Study II.
De proefpersonen deden met een tussenpoos van twee jaar enkele eenvoudige cognitieve tests. Bij vrouwen die maximaal één glaasje per dag dronken, was de kans op een slechtere prestatie in de tweede test 15 procent kleiner dan bij niet-drinkers. De auteurs concluderen hieruit dat matige alcoholconsumptie de geestelijke vermogens niet aantast en mogelijk zelfs verbetert.
In een begeleidend commentaar worden - ondanks de degelijke opzet en uitvoering van de studie - vraagtekens gezet bij de conclusies. Zo is niet uit te sluiten dat oorzaak en gevolg door elkaar zijn gehaald. Het kan immers best zijn dat fitte, gezonde vrouwen eerder een glaasje drinken dan hun minder gezonde tegenhangers. Bovendien zijn twee metingen niet voldoende om verandering in geestesvermogens goed te bepalen, omdat daarmee vooral bestaande verschillen worden aangetoond en niet de wijzigingen daarin. (Jan. 2005)

    Printen