Slapen en afvallen

Omdat we de laatste 50 jaar wel gemiddeld 2 uur minder zijn gaan slapen zouden de mensen zwaarder zijn geworden althans  volgens onderzoekers. Gelijktijdig zijn twee studies gepubliceerd die suggereren dat slaapgebrek het hongergevoel en dus het risico op gewichtstoename doet stijgen. In beide gevallen onderzochten de auteurs de rol van twee hormonen die mee de eetlust regelen: ghreline, die het hongergevoel verhoogt, en leptine, die het vermindert.
Prof. Shahrad Taheri en zijn collega’s aan de Universiteit van Bristol (Public Library of Science Medicine, 7 december 2004) voerden een studie uit bij 1.000 vrijwilligers. Resultaat: wie vijf uur per nacht slaapt, heeft een ghrelinegehalte dat 15 % hoger ligt dan wie acht uur slaapt. Het leptinegehalte daarentegen ligt 15 % lager.
In de studie van prof. Eve Van Cauter van de Universiteit van Chicago (Annals of Internal Medicine, 7 december 2004) sliepen 12 vrijwilligers gedurende twee opeenvolgende nachten slechts 4 uur. Hun leptinegehalte daalde met 18 %, wat gecompenseerd werd doordat het ghrelinegehalte met 28 % steeg. En er lijkt hier een duidelijk verband te zijn met gewichtstoename, want “de vrijwilligers hadden vooral trek in zoetigheid, koekjes en chips”. (Jan. 2005)

 

    Printen