Ouderdomsdiabetes: 40 procent hogere kans op overlijden

De sterfte onder mensen met type 2 diabetis mellitus (ouderdomsdiabetes) ligt maar liefst veertig procent hoger dan onder de rest van de bevolking, zo becijferde Lielith Ubink-Veltmaat. Per jaar komen er bovendien 36.000 nieuwe patiënten bij, wat betekent dat deze ziekte - net als in de rest van de westerse wereld - epidemische vormen aanneemt. Met name het risico op hart- en vaatziekten dat ouderdomsdiabetes meebrengt, is een probleem.

Ubink-Veltmaat bracht in kaart hoeveel de ziekte voorkomt en stelt bovendien vast hoe de zorg kan verbeteren. Een bijzondere ontdekking, waarvan de betekenis verder uitgezocht moet worden, is dat huisartsen zonder overgewicht gemiddeld zwaardere patiënten blijken te hebben, ofwel er is een omgekeerde samenhang tussen het gewicht van huisartsen en hun patiënten met ouderdomssuikerziekte.

In haar promotieonderzoek ontdekte de promovendus dat huisartsen kwalitatief goede zorg voor ouderdomsdiabetes leveren en dat deze zorg verder verbetert door een goede samenwerking met diabetesverpleegkundigen en internisten. Ze stelde dit vast in een vergelijkend onderzoek tussen drie groepen huisartsen. De ene groep kreeg uitgebreide ondersteuning van diabetesverpleegkundigen met advisering door internisten, bij de tweede groep was de ondersteuning beperkt, en de derde groep leverde ‘standaard’-zorg.

Het blijkt dat de landelijke richtlijn in de eerste groepen beter werd uitgevoerd en dat er in de derde groep vrijwel geen verbeteringen optraden. Die extra ondersteuning blijkt vooral van belang voor behandeling van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals verhoogde bloeddruk en cholesterol en ook eiwitverlies in urine. Deze risicofactoren kwamen vaak voor, en de behandeling was nog niet optimaal. Volgens Ubink-Veltmaat zal meer aandacht voor de registratie van risicofactoren in het dossier bij de huisarts de zorg verbeteren, evenals meer aandacht voor de ouderdomssuikerpatiënten die (nog) geen hart- of vaatziekten hebben. Met extra medicijnen zouden meer mensen het optimale bloeddrukniveau kunnen halen. Tot slot pleit Ubink-Veltmaat voor aanpassing van de landelijke huisartsenrichtlijn. Volgens haar zal de opsporing en behandeling van eiwitverlies in de urine bij 50-plussers met ouderdomssuikerziekte de zorg verbeteren, evenals het delegeren van meer taken van de huisarts naar bijvoorbeeld diëtisten, praktijkassistentes of diabetesverpleegkundigen./ImK

Lielith Ubink-Veltmaat (Dalfsen, 1972) studeerde geneeskunde in Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek binnen de MCC Klik Transmurale Diabeteszorg in Zwolle, onder begeleiding van de disciplinegroep Huisartsgeneeskunde van de RUG. Het onderzoek was ingebed in het onderzoeksprogramma Evidence Based Medicine bij het NCG (Noordelijk Centrum voor Gezondheidszorgvraagstukken). Haar onderzoek is gefinancierd door de Stichting Zorg, door de Stichting Gezondheidszorgonderzoek regio IJsselmond, en de Stichting Researchfonds van de afdeling Interne Geneeskunde van de Isala klinieken. Ubink-Veltmaat is nu twee jaar in dienst van de SBOH (Stichting Beroepsopleiding Huisartsen) als huisarts-in-opleiding. 

Promotiedatum en tijd: woensdag 8 december 2004, 14.45 uur 
Titel proefschrift: Type 2 diabetes mellitus in a Dutch region, epidemiology and shared care 
Promotor:mw. prof.dr. B. Meyboom-de Jong 
Faculteit: medische wetenschappen 
Plaats:  Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Bron: RUG

 

 

    Printen