Spuitbussen maken moeders en baby's ziek

Luchtverfrissers en spuitbussen die in huis gebruikt worden, kunnen diarree en oorpijn veroorzaken bij kleine kinderen en depressies bij hun moeders. Dat blijkt uit de resultaten van een Britse studie die dinsdag bekend werden gemaakt.
"The Children of the 90's"-studie, uitgevoerd door de universiteit van Bristol, onderzocht de effecten van vervliegende organische delen (VOC's) bij 14.000 kinderen. De onderzoekers besloten dat, zolang er geen diepgaander onderzoek over verricht wordt, het raadzamer is het gebruik van dergelijke producten thuis zo veel mogelijk te beperken.
Regelmatig gebruik van luchtverfrissers en spuitbussen tijdens zwangerschap en de eerste jaren levensjaren zorgen voor verhoogde gevallen van diarree, oorpijn en andere symptonen bij de kinderen, zo bleek. De onderzoekers voegden eraan toe dat frequent gebruik van deze producten gelinkt kan worden met hoofdpijnen en depressies bij moeders.
Volgens de onderzoekers was hun meest verrassende bevinding de duidelijke relatie tussen zwangerschapsdepressies en luchtverfrissers. Zo bleek dat 16 procent van de moeders die luchtverfrissers gebruikten last hadden van depressies, tegenover 12,7 procent bij zij die ze minder gebruikten.
40 procent van de onderzochte families zei vaak luchtverfrissers te gebruiken. (GVA okt. 2004)

 

 

    Printen