Artrosemiddel van markt gehaald wegens risico op hartinfarct

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck Sharp & Dohme (MSD) heeft besloten vanaf donderdag wereldwijd zijn pijnstiller Vioxx uit de handel te nemen.
Het geneesmiddel, dat wordt voorgeschreven bij artrose, reumatoïde artritis en acute pijn, verdubbelt bij lang gebruik het risico op een hartinfarct en een beroerte, zo lichtte MSD België toe op een persconferentie. In België slikken 30 tot 35.000 mensen Vioxx.
De beslissing van Merck is gebaseerd op een nieuwe studie die voor het eerst de lange termijneffecten van Vioxx onder de loep nam. Ze startte in 2000 en duurde drie jaar. Tweeduizend zeshonderd mensen werden onderzocht. De helft van de groep kreeg een placebo, de andere helft Vioxx. De eerste achttien maanden stelden de onderzoekers geen significant onderscheid vast. Na achttien maanden traden er wel opmerkelijke verschillen op. In de groep die Vioxx slikte, kregen 45 mensen een hartinfarct of beroerte, in de placebogroep waren er dat 25. In beide groepen vielen vijf doden.
"Dat er geen verschil was in mortaliteit wijst erop dat Vioxx slechts lichte cardiovasculaire problemen veroorzaakt", aldus Jean-Louis Van Overschelde, diensthoofd Cardiologie van het Saint-Lucziekenhuis in Ukkel. "Bovendien stijgt het risico van 0,75 procent naar 1,5 procent, wat wel een verdubbeling is maar toch miniem blijft." Van Overschelde zegt dan ook dat patiënten die Vioxx gebruiken, niet hoeven te panikeren. MSD raadt hen evenwel aan naar hun arts te stappen en eventueel te praten over het stopzetten van de behandeling.
Het bedrijf bracht de overheid en de medische wereld op de hoogte van zijn beslissing. Vioxx was sinds 1999 op de Belgische markt. Merck heeft als gevolg van zijn besluit zijn winstverwachting voor dit boekjaar iets verlaagd. Alleen al in het vierde kwartaal schat Merck het omzetverlies op 700 tot 750 miljoen dollar. Op de beurs in New York verloor het aandeel van Merck een kwart van zijn beurswaarde. Het heeft nu een prijs van 32,50 dollar, het laagste in acht jaar tijd.
MSD België verwacht niet meteen schadeclaims "gezien de mortaliteit door Vioxx niet toeneemt". Ook kreeg het bedrijf tot nu toe naar eigen zeggen nog nooit meldingen van problemen met het geneesmiddel. ( 30 sept. 2004) 

 

    Printen