Meer leukemie in buurt van benzinestations

Kinderen die opgroeien in de directe buurt van een benzinestation of garage hebben een tot vier keer verhoogd risico op acute leukemie dan leeftijdsgenoten uit dezelfde omgeving. Hoe langer de kinderen naast het benzinestation woonden, hoe hoger het risico. Ook prenatale blootstelling verhoogt het risico. Een Frans onderzoek gepubliceerd in het septembernummer van het Amerikaanse tijdschrift Occupational and Environmental Medicine,  lijkt dit aan te tonen. Het onderzoek, uitgevoerd in vier Franse steden (Nancy, Lille, Lyon en Parijs) is gebaseerd op 280 gevallen van acute leukemie bij kinderen, voor een derde tussen twee en zes jaar, en een controlegroep van 285 niet getroffen kinderen. Op de 280 leukemiegevallen waren er zeventien kinderen die dichtbij een garage of een tankstation woonden (tegen zeven kinderen in de getuigengroep).

Professionele blootstelling aan benzeen (stof die aanwezig is in brandstof) is een vaststaande factor van leukemie bij volwassenen, maar zover bekend  in veel hogere doses dan die bij garages of de huidige tankstations. Daarom is het gebruik van benzeen nu streng gereglementeerd.

In de leefomgeving zijn tankstations en garages potentiële bronnen van benzeenuitstoot. Dit type van blootstelling beschouwde men tot op heden echter als relatief zwak. Daarom vragen de resultaten van het Franse onderzoek om opheldering en vergen ze bevestiging via verder onderzoek. (sept. 2004)  

 

    Printen