Wereldwijd 1 miljard mensen te dik, in Nederland bijna de helft.

 We worden veel te dik: volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er wereldwijd één miljard mensen die lijden aan overgewicht. Vetzucht is een epidemie geworden en vormt volgens wetenschappers een grotere bedreiging dan aids.

Het lijkt overdreven, maar de WHO komt de volgende week met een strategie om overgewicht en ‘obesitas’ aan te pakken. Deze begrippen worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen iets anders: ‘overgewicht’ betekent dat een persoon meer weegt dan "normaal" voor is zijn lengte. ‘Obesitas’ is een vorm van overgewicht die gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

Van die één miljard zijn 300 miljoen mensen die lijden aan obesitas. Mensen hebben een grotere kans op chronische gezondheidsklachten als diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Het is niet alleen een welvaartsziekte: overgewicht slaat zowel in ontwikkelingslanden als in de westerse wereld toe.

De oorzaak lijkt duidelijk: in de maatschappij van vandaag de dag eten we teveel – de hele dag door – en we bewegen te weinig. Op dit moment is maar liefst 44 procent van de Nederlanders te dik. En het aantal kinderen met overgewicht neemt sterk toe. (mei 2004)  

 

    Printen