Kankerpatiënten dupe van willekeur

DEN HAAG - Het is voor een kankerpatiënt afhankelijk van zijn zorgverzekeraar en het ziekenhuis of hij of zij een optimale behandeling krijgt. Dat stellen onder meer de oncologenvereniging NVMO en patiëntenverenigingen maandag in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

In de brief wijzen zij op de slechte uitwerking van de Regeling dure geneesmiddelen. Die is in het leven geroepen om patiënten toegang te geven tot dure geneesmiddelen. Volgens de regeling moeten zorgverzekeraars 75 procent van deze middelen vergoeden en moeten ziekenhuizen de overige 25 procent betalen.

Volgens voorzitter A. van Bochove van de NVMO blijkt in de praktijk dat de toepassing afhankelijk is van de verzekeraar en het ziekenhuis. Hierdoor ontstaat de situatie dat patiënten in het ene ziekenhuis wel en in het andere niet de optimale behandeling krijgen, zoals die in richtlijnen is vastgelegd.

Voor mensen met lymfklierkanker betekent dit al dan niet een kans op genezing, stelt Van Bochove. In Nederland krijgen jaarlijks een kleine duizend mensen die ziekte. Met de oudere medicijnen genezen ongeveer 400 patiënten, met de duurdere medicijnen kunnen de oncologen 600 patiënten genezen. Zonder behandeling is lymfklierkanker dodelijk.

Het gaat in de eerste plaats om de patiënten, maar het probleem plaatst ook artsen in een onmogelijke positie, zegt Van Bochove. Zij lopen tegen directeuren aan die geen geld hebben voor de gebruikelijke therapie. Verwijzen naar andere ziekenhuizen heeft ook geen zin, want die sluiten hun deuren. (november 2003)

 

 

    Printen