Vaatdoeken liggen te lang op aanrecht

Nederlanders laten vieze vaatdoeken gemiddeld twee weken op hun aanrecht liggen. In die tijd verzamelen zich hele kolonies ziekteverwekkende bacterien in de doekjes. Die vinden daar ook nog eens in etensresten een ideale voedingsbodem om flink door te groeien.

Dat stelt ir. H. Kusumaningrum, die aan de Wageningen Universiteit promoveert op een onderzoek naar de groei en verspreiding van ziektekiemen in de keuken. De onderzoekster heeft voor het eerst cijfers verzameld over gezondheidsrisico's in de keuken. Kruisbesmetting van aanrecht naar voedsel is een belangrijke oorzaak van voedselinfecties.

Drie ziekteverwekkers
Kusumaningrum heeft uitgezocht dat de drie belangrijkste ziekteveroorzakers campylobacter, salmonella en staphylococcus aureus lang genoeg in leven blijven om van het aanrecht naar voedsel te kunnen overspringen. De bacterien komen vooral voor op rauw vlees en kip. Vooral de campylobacter komt veel voor. De verspreiding van salmonella is door inspanningen van de pluimveesector aanzienlijk teruggelopen, aldus de promovenda. Volgens de onderzoekster maakt het niets uit of consumenten doekjes of sponsjes gebruiken. Ook de zogenaamde wonderdoekjes van microvezels zijn niet effectiever dan de gewone badstoffen vaatdoek. ,,De enige effectieve methode is elke keer een schone, heet gewassen doek gebruiken om vocht van rauwe levensmiddelen op te vegen. Alle gebruikte doeken verspreiden meer bacterien dan ze opvegen'', stelt de onderzoekster. De staphylococcus aureus blijft zelfs op een roestvrijstalen aanrecht enkele dagen in leven en verspreidt zich dan door de hele keuken.

Bacteriedodend schoonmaakmiddel?
Het gebruik van bacteriedodende schoonmaakmiddelen heeft evenmin veel invloed. Dat die middelen een tijdlang heel populair zijn geweest, heeft volgens Kusumaningrum meer te maken met een trend dan met bewezen nut. De promovenda vond ook dat het belangrijk is om een schoongemaakt oppervlak zo snel mogelijk te drogen. In een natte omgeving groeien de bacterien gewoon door. Daarom zijn wegwerpdoekjes op zich wel nuttig, stelt Kusumaningrum, maar alleen als de consument het vochtfilmpje op het aanrecht daarna afdroogt. De promovenda pleit ervoor dat kinderen zo jong mogelijk les krijgen in keukenhygiene. (ANP 2003)

 

 

    Printen